В Запоріжжі страйкують металурги

 

У Запоріжжі близько 5 тисяч металургів протестували під стінами обласної державної адміністрації проти масштабних звільнень на підприємствах. Основоною причиною звільнень є зростання цін на електроенергію для великих промислових підприємств, внаслідок чого робота підприємств ГМК стає нерентабельною.

 

Близько 5 тисяч працівників місцевих металургійних підприємств з профспілковими прапорами і плакатами “Так і будуть обдирати, якщо будемо ми мовчати”, “Не позбавляйте людей права на працю”, “Ні безробіттю!” зібралися біля будівлі ОДА. Про це повідомляє «Інтерфакс Україна».

 

На площі перед міською адміністрацією встановили чорну труну з назвами трьох великих представників гірничо-металургійної галузі: «Запорізький завод феросплавів», «Марганецький ГМК» і «Орджонікідзевський ГМК». За словами учасників акції протесту, це повинно символізувати смерть данних підприємств в наслідок підвищення цін на електроенергію.

 

Як повідомили представники Центрального комітету профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України, підтримати запорізьких металургів прибули на мітинг їх колеги з Кривого Рогу, Дніпропетровська, Донецька, Маріуполя, Дніпродзержинська та інших міст України.

 

Учасники мітингу звернулися до президента України, Кабінету міністрів, народних депутатів з вимогою вжити заходів щодо недопущення руйнування унікального металургійного комплексу України. У разі відсутності реакції з Києва запорізькі металурги заявили про намір проведення масових акцій протестів у столиці.

 

Нагадаємо, що це далеко не повний перелік пілдприємств, які стоять на межі закриття.  Внаслідок кризової ситуації, пов’язаної з неповерненням державою податку на додану вартість і занадто високими тарифами на електроенергію, практично зупинено виробництво ВАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат», на межі зупинки Запорізький сталепрокатний завод, важка фінансова ситуація виникла на Запорізькому титано-магнієвому комбінаті та в Інституті титану.

 

«Через високі тарифи на електроенергію в січні у нас закрився цех. У результаті ми не купили електроенергію у держави на 238 млн грн тільки тому, що від нас хотіли отримати зайвих ще 50 млн грн. Але прикро те, що чиновники за це не дадуть відповідь, тому що продали невикористану електроенергію Молдові, причому за цінами у два з половиною рази нижче», – заявивив глава правління Запорізького заводу феросплавів Павло Кравченко.

 

За його словами «відповідальність» покладуть на народ. «Держава не отримала наших мільйонів і хто це компенсує? Звичайно наш народ . Це означає, що піднімуть ціни на електроенергію якщо не в червні, так у липні» – сказав глава правління Запорізького заводу феросплавів.

 

Відмітимо, що гірничо металургійний комплекс України знаходиться у вкрай складному становищі. Основні фонди відновлюються вельми повільно. А виробництво оксиду титану та алюмінію взагалі енергоємке за визначенням, в наслідок специфіки самого виробництва.

 

В наслідок низької рентабельності власники підприємств вдаються до крайніх мір – мссових звільнень. Тільки за останні 10 років чисельність працюючих у гірничо-металургійному комплексі регіону скоротилася на 18 тисяч осіб. В наслідок підвищення електроенергії для підприємств на вулиці можуть опинитись ще 7 тисяч робітників. І це без сімей. За даними профспілок, у найближчі місяці без роботи можуть залишитися близько 2 тисяч працівників ВАТ «Запорізький завод феросплавів».

 

Зазначимо, тарифи на електроенергію в Україну збільшилися у травні, а в листопаді планують підвищити тарифи на газ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *