ЛНУ Франка змушений звільнити половину викладачів

Одному з найстаріших вишів країни – 350-річному Львівському національному університету Франка суттєво «обрізали» державне замовлення на підготовку фахівців по всім «стратегічним» спеціальностям – через це на деяких факультетах доведеться звільнити половину викладачів.

Скорочення торкнулося не лише економічних і правових спеціальностей, про що заявляв міністр освіти Дмитро Табачник у грудні минулого року, а й тих, котрі Міносвіти обіцяло не скорочувати, а додавати – хімія, біологія, геологія, географія, комп’ютерні науки.
Так, на 36% «зрізали» бюджетні місця факультету природничих наук, на третину – комп’ютерні науки і історію, на 50% зменшили замовлення на культурологів і книгознавців, взагалі прибрали хореографів, для котрих викладав – Олег Петрикпровідний – заслужений артист України і соліст балету Львівського Національного Академічного театру опери та балету. Майже навпіл обрізали один з найпотужніших факультетів правознавства і більше як навпіл «різанули» економістів. Загалом бюджетних місць у виші поменшало на 20,5% при обіцяних МОН 10%-15%. В університеті очікують, що враховуючи цю ситуацію, доведеться звільнити половину викладачів юридичного, економічного факультетів, факультету політології та факультету мистецтв. Закриватимуться цілі кафедри.


Порівняння держзамовлення 2010 і 2011 років (кількість студентів, денне відділення)

«Свідомо» порівняло таке скорочення з іншим вищим навчальним закладом. Зробити це досі неможливо – Міносвіти не оприлюднило цифри державного замовлення для кожного окремого університету. Лише одиниці вишів «вибили» ці цифри з адміністрації МОН і опублікувало їх. Тому порівнювали з грандовим університетом Шевченка, де приблизно такий же набір спеціальностей. Тут держзамовлення на підготовку бакалаврів «впало» на 17,9% – з 2515 до 2065 місць. При цьому правознавців тут замовили приблизно на 18% менше, ніж торік , факультет природничих наук «обрізали» на 16,7%, історію на чверть, економіку на 10%. Тобто, всі стратегічні напрями, на котрі досі найбільший попит абітурієнтів, а отже і прибутки від цього теж більші, в столичному виші постраждали менше, ніж у львівському, але так само були “обрізані” хіміки, біологи, географи і геологи, чого МОН обіцяло не робити.

” rel=”foto” title=””>
Порівняння держзамовлення 2010 і 2011 років (кількість студентів, денне відділення)

За яким принципом розподілялися бюджетні місця в університетах і чому міністр освіти Дмитро Табачник, попри обіцянки, не чіпати природничі, математичні і комп’ютерні напрями, скоротив їх – невідомо. Жодних критеріїв поділу Міністерство освіти не має.

Максим Опанасенко

“Свідомо”

по темі:

Могилянська школа журналістики НаУКМА залишилися без держзамовлення

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *