Текст листівки, яка розповсюджувалася на акції проти Житлового Кодексу 15 червня

Позиція лівих профспілок по Житловому Кодексу

 

Стрижнем будь-якого законопроекту в сфері житлово-комунального господарства має бути гарантоване державою право на користування будь-якою родиною простеньким житлом, придатним для гідного існування і без строкових обмежень. Законопроект (Житловий Кодекс), насамперед захищає інтереси забудовників, банкірів, приватних надавачів комунальних послуг, поставщиків води та електроенергії та власників гуртожитків не має права на існування, бо фактично заперечує право на житло.

 

Для гарантування права на житло та правомочності власників квартир ми вимагаємо щоб законопроект № 2307-д не виносився на розгляд Верховної Ради України, а нормативні акти в житловій сфері несли у собі наступні принципи:

 

1.      Мешканці багатоквартирних будинків тільки в разі прояву згоди всіх власників квартир та повнолітніх членів їх сімей можуть стати співвласниками житлового будинку, його нежитлових приміщень, що не є частками квартир та призначені для обслуговування більше ніж одного житлового або нежитлового приміщення будинку

2.      Створення власниками квартир-сусідами по багатоквартирному будинку суб’єктів представництва спільних інтересів та управління спільним майном  має стати можливим лише за згодою всіх власників квартир у будинку та повнолітніх членів їх сімей, які проживають з ними у тому будинку. За відсутності такої згоди суб’єкти управління спільним майном не мають права приймати на баланс нежитлові приміщення такого будинку, що не є частками квартир та призначені для обслуговування більше ніж одного житлового або нежитлового приміщення будинку

3.      Виселення, відселення з багатоквартирного будинку з причин його реконструкції, ремонту, знесення має бути можливими лише за згодою всіх повнолітніх мешканців будинку. Виселення не може відбутися без такої згоди навіть якщо всі дозволи та погодження отримані від органів влади.

4.      В разі втрати власником своєї квартири чи її частини, погіршення її якості із-за реконструкцій, ремонту, знесення власник має право на виплату йому ринкової вартості свого майна, яке він втратив.

5.      Відносини з особами, які надають послуги та поставляють воду, газ, електроенергію мають бути паритетними. Користувачі, покупці, отримувачі послуг та енергії, води, тепла, енергоносіїв мають знати конкретні показники, за якими обліковується обсяг та якість наданих послуг та поставлених благ. Користувачі мають отримати право встановлювати лічильники із фіксацією температури води, напруги в електромережі, тиску в трубах, отримати право самостійно, без представників іншої сторони фіксувати порушення по наданню послуг та поставки та штрафувати в прогресивному порядку обслуговуючих суб’єктів та поставщиків в разі неякісних, неповних послуг та поставок, несвоєчасного ремонту. Тільки за таких умов можуть підвищуватись тарифи, вводитися неустойки.

6.      До тих пір поки державним та місцевими бюджетами не буде забезпечено можливість безкоштовного безстрокового проживання в житлі соціального фонду,  позбавлення людини житла має бути забороненим.

 

Профспілка «Захист праці» zahist.wordpress.com

 

Студентська профспілка «Пряма дія» direct-action.org.ua

 

Профспілка «Автономна Спілка Трудящих» avtonomia.net

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *