19.10: За освіту і науку! – пікетування КабМіну

Усі на протест!

У середу 19 жовтня о 9.00 під стіни кабінету міністрів єдиним фронтом вийдуть академіки НАН та студенти і викладачі, щоб відстояти свої права досліджувати, навчати та навчатись.

Наука та освіта в Україні фінансується за залишковим принципом, звідси стає не можливим проводити якісні дослідження та експерименти; науковці та викладачі ледве виживають на мізерних зарплатах, будь-яка наукова чи освітня діяльність постає радше як благодійництво, а не оплачувана праця. Через вкрай низькі стипендії студенти вимушені залежати від батьків або у збиток навчання влаштовуватись на роботу.

Робота в освітніх та наукових закладах переобтяжена формальностями та бюрократичною тяганиною; процедура захисту демотивує талановитих студентів поступати в аспірантуру; нострифікація іноземних наукових ступенів відштовхує викладачів та науковців, що отримали ступінь закордоном повертатись в Україну; освітянський та академічний загал не має механізмів впливу на прийняття рішеннь, які стосуються організації роботи.

Новим проектом закону “Про вищу освіту” узаконюється можливість необмежено збільшувати плату за контракт, зменшити обсяг отримання майбутніх стипендій, корупційні схеми прийняття до вишів, зменшити чисельні гарантії того, в яких мінімальних обсягах має здійснюватися фінансування підготовки кадрів з вищою освітою, прибрати норму про верхню межу навчального навантаження на викладачів. (аналіз нового законопроекту “Про вищу освіту” ТУТ)

Ми вважаємо, що проблеми освіти нерозривно пов’язані з проблемами науки, а боротьба студентів, викладачів і науковців за свої права, академічні свободи, освіту для всіх та справжню науку має бути спільною!

Організатори:
– Профспілка Національної Академії Наук України
– Незалежна студентська профспілка “Пряма Дія”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *