Walmart охоплений хвилею страйків

В корпорації Walmart розпочався другий страйк за останні п’ять днів – і за всі півстоліття існування цієї компанії. Вранці в вівторок робітники зупинили роботу в магазинах у Далласі (Техас), Майамі (Флоріда), Сіетлі (Вашингтон), Лорелі (Меріленд), а також у містах північної, центральної та південної Каліфорнії. Дати закінчення страйків не було оголошено: деякі робітники мають намір продовжити його принаймні до завтра і взяти участь у пікетуванні щорічних зборів інвесторів Walmart у Бентонвіллі (Арканзас). Це – остання деталь безпрецедентної хвилі страйків на об’єктах, що забезпечують постачання продукції в Walmart: від заготовлювачів креветок у Луїзіані до складських робітників у Каліфорнії та Ілінойсі і до працівників супермаркетів у п’яти штатах.

Прес-секретар корпорації Ден Фоглман заявив, що страйки ніяк не вплинули на роботу роздрібної мережі, і що Walmart забезпечує найкращі робочі місця в галузі, з високими зарплатами, преміями та можливістю кар’єрного зростання. Страйкарі мають іншу думку.

Нинішні страйки організовані ініціативою OUR Walmart, створеною рік тому за допомоги Об’єднаної спілки працівників харчової галузі та торгівлі (UFCW). Вона закликає до підвищення якості робочих місць та «соціального пакету» і вимагає припинити переслідування своїх активістів. Організація не називає себе профспілкою і не вимагає визнати себе в такій якості. Раніше різні профспілкові об’єднання теж підтримували працівників Walmart, але страйки в корпорації відбуваються вперше.

Зазвичай реакцією Walmart на подібну активність є залякування активістів та незаконні звільнення. Та на цей раз, можливо, роботодавцю доведеться утриматись від розправи: адже страйки привернули велику увагу громадськості. Компанія RoadLink, субпідрядник Walmart, після тритижневого страйку на складі в Елвуді був вимушений відмовитись від звільнення чотирьох активістів і навіть виплатити страйкарям зарплатню за дні страйку в повному обсязі.

Джерело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *