Підвищення тарифів для населення спровокує енергетичну бідність в Україні

Підвищення тарифів на газ та електроенергію, що неминуче відбудеться в наступному році, призведе до так званої “енергетичної бідності” населення. Відповідну думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МПЦД) Ільдар Газізуллін.
“На Україну чекають часи економії, зокрема економії бюджетних витрат. Є різні канали, через які вона буде здійснюватись. Потрібно буде скорочувати дефіцити платіжного балансу, перекласти частину витрат з бюджету на населення. Уряд збільшить тарифи на газ для населення – це і вимога МВФ, і об’єктивна реальність, – для того щоб зменшити навантаження і “Нафтогаз України”, і на державний бюджет. Збільшення тарифів на газ призведе до того, що деякі категорії споживачів відчують тягар витрат на житлово-комунальні послуги, де газ, електроенергія, тепло займають левову частку. За даними 2011 року, кожне десяте домогосподарство витрачає більше 20% доходу на житлово-комунальні послуги. Відповідно є ризик потрапляння деяких категорій населення у зону “енергетичної бідності”, – наголошує експерт.
За його словами, деяким домогосподарствам буде важко знайти кошти для того, щоб забезпечити належний рівень температури в приміщенні. “За критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я, температурні рівні в приміщенні не мають бути нижчими 19о С”, – відмічає Ільдар Газізуллін.
Крім цього, на переконання фахівця, поширення “енергетичної бідності” також зумовлене низькою енергоефективністю будівель. “До 70% тепла, яке потрапляє в приміщення, втрачається через погану ізоляцію. Є також втрати між виробництвом та постачанням тепла”, – говорить він.

Джерело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *