В Сілезії – загальний страйк

Сьогодні польські профспілки проводять загальний страйк в Шльонському воєводстві на півдні країни. В акції беруть участь близько 100 тисяч трудящих, повідомили організатори.

“Цей страйк – початок дій, спрямованих на зміну соціально-економічної політики уряду. Ми очікуємо, що  почнеться новий раунд переговорів”, – сказав голова профспілки “Серпень-80″ Богуслав Зентек.

Ініціатори страйку раніше висунули уряду низку вимог. Це, зокрема, податкові пільги для підприємств на час простою, компенсації для фірм, котрі постраждали від зобов’язань Польщі щодо обмеження викидів в атмосферу, звуження сфери застосування договорів підряду, відмова від реформи охорони здоров’я та переводу шкіл на муніципальне фінансування.

Готовність взяти участь у страйку виявили працівники транспорту, лікарень, дитячих закладів, шахтарі. Першими акцію протесту почали після 03.00 (04.00 за київським часом) працівники міського транспорту, що вийшли на роботу на годину пізніше звичайного. У період між 06.00  і 10.00 зупиняться поїзди, вчителі 350 шкіл  регіону не проводитимуть уроки. Працівники 20 лікарень будуть ретельно дотримуватися усіх процедур, уповільнивши обслуговування пацієнтів. Персонал “швидкої допомоги” не буде брати участь у страйку, щоб не наражати на небезпеку здоров’я населення.

Профспілка “Солідарність” одночасно проводить пікети в шести різних містах регіону. Підтримку страйкарям висловила й синдикалістська профспілка Inicjatywa Pracownicza.

Источник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *