В Києво-Могилянській академії студенти і викладачі протестували проти виступу депутатки Ірини Фаріон

fV_08fjq0ss19 червня активісти могилянської організації Незалежної студентської профспілки “Пряма дія”, небайдужі студенти, випускники і викладачі Національного університету  “Києво-Могилянська академія” провели пікет під 1 корпусом університету, в якому депутатка Верховної Ради України від ВО “Свобода” Ірина Фаріон презентувала свою книжку. Як стверджують пікетувальники, депутатка є псевдонауковцем, про що яскраво свідчать цитати з презентованої праці:

“Себто кожний терен, де проживає корінний, історичний етнос, має свою енергетику, яку випромінює земля. І власне ця енергетика тисячоліттями формує ментатітет і мову корінного населення.”

“Звукова матерія мови як стрижень її структури резонує й відлунює тим, що в неї закладає природа: який голос, такий і відголос… М’якість і краса нашої вимови суголосна з красою та почасти м’якістю української душі” тощо.

На самій же лекції Ірини Фаріон про мовознавство не йшлося взагалі. Виступ депутатки від ВО “Свобода” охороняли близько 50 нацистських футбольних хуліганів у спортивному одязі та вишиванках, деякі мали при собі ножі. Охорона Академії безперешкодно пропускала їх на територію університетського кампусу. Більше того, охорона разом із футбольними хуліганами не пропустили на лекцію Ірини Фаріон студентів НаУКМА, які хотіли після виступу поставити депутатці запитання. Нацистські хулігани, застосовуючи газові балони, вчинили бійку як всередині університетського корпусу, так і біля входу до нього, де проходив пікет.

Учасники акції протесту вважають, що депутатка прийшла в Академію для того, щоб в рамках презентації псевдонаукового дослідження просувати свою партію та партійну ідеологію, використовуючи для цього реноме одного з найкращих університетів України. Нагадаємо, що минулого року адміністрація НаУКМА, керуючись тією ж радикально-націоналістичною логікою, виселила з університету Науково-дослідний центр візуальної культури.

Також відзначимо, що виступи депутатів і реклама будь-яких політичних партій в університеті порушують п. 1.8 Статуту НаУКМА, який забороняє вплив політичних партій на навчальний процесс, та п.2 ст.3 чинного Закону України “Про вищу освіту”, що закріплює принцип “незалежності здобуття вищої освіти від впливу політичних партій”.

Активісти обурені діями адміністрації НаУКМА, яка діє всупереч Статуту університету та чинному законодавству, ігнорує думку студентів, випускників та викладачів Академії, дозволяючи проведення подібних заходів у НаУКМА за підтримки нацистських хуліганів, та створює умови для використання імені провідного університету для піару політичних партій і просування псевдонауки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *