Українські капіталісти відкрито дискримінують трудящих за віком

Більшість компаній встановлює жорсткі обмеження за віком для своїх співробітників і не приховує цього, публікуючи оголошення про роботу. Такі дані були отримані у результаті дослідження міжнародного кадрового порталу hh.ua.


Три чверті респондентів (74,2%) зізналися в тому, що у них на роботі є спеціальності, для яких встановлено вікові рамки. У таких випадках майже завжди бажаний вік кандидата вказують в оголошенні про роботу (так роблять 75% роботодавців). Ще на етапі розгляду резюме менеджери з персоналу відсівають непідходящих за віком фахівців. Не звертати увагу на вік, якщо кандидат підходить, готові не більше 20% роботодавців.

Вимоги до віку кандидатів встановлюють фактично для всіх категорій офісних співробітників – адміністративного персоналу, керівників структурних підрозділів, ТОП-менеджерів. Найбільше шансів не потрапити під вікові обмеження у бухгалтерів і простих лінійних фахівців. Майже в половині випадків роботодавці не бажають зв’язуватися з кандидатами пенсійного та передпенсійного віку (44%), часто вікові обмеження встановлюють під конкретну вакансію (42%). Фахівцям-початківцям пощастило більше – молодість буває перепоною лише в 14% випадків.

Обґрунтування для вікових дискримінацій знаходяться в будь-якому віці. У молодих фахівців – досвіду мало, досвідчених професіоналів називають занадто старими й побоюються, що вони будуть кваліфікованішими, ніж молоде керівництво. Для жінок додаткове обмеження – можливість виходу в декрет, тому жінці можуть відмовити, бо у неї якраз «вік щоб завести сім’ю і дітей» або «ви завагітнієте і підете».

Проблеми з віком на собі особисто відчули майже 80% респондентів. Фахівці до 25 років не могли влаштуватися на роботу через занадто молодий вік, тим, кому 35-45 –  через молодість, так і через надмірний вік. Кандидатів віком більше  45 років дуже часто працедавці вважають надто старими для роботи у них. Відчувши на собі неприємні наслідки вікових обмежень, більшість респондентів ставиться до такої політики працедавців негативно, проте лише 46% опитаних вважають, що за це необхідно карати.

Джерело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *