Хвиля страйків на Walmart поширилась на Техас

Сьогодні о 10 ранку працівники складу компанії Walmart у Далласі зібралися перед підприємством. Їхній страйк – останній із серії страйків, що вдарили в середу по складам у Каліфорнії, а в четвер по Сіетлу. Протягом найближчих 9 днів групи працівників Walmart за підтримки профспілок збираються провести близько тисячі страйків і демонстрацій.

Один зі страйкарів Колбі Харріс розповів, що головна мета страйку – дати зрозуміти решті працівників: можна сміливо виступати і не боятися помсти. «Тепер я вже не так нервую під час акцій. Я знаю, що робив це раніше, і можу зробити це знову», – пояснив він.

Walmart назвала страйки «ще однією піар-кампанією, спрямованою на створення заголовків, які введуть в оману наших покупців і партнерів». Компанія попередила, що багато які з анонсованих дій є нелегальними, і мережа вжиє необхідних заходів. Які саме закони порушуватимуть страйкарі, ніхто не пояснив.

«Спочатку ми не знали, скільки людей візьме участь, але що ближче ми підходили, то більшим усе було», – захоплена Сара Гілберт, одна з 20 робітниць, що страйкували в Сіетлі. За її словами, двоє її співробітників пропрацювали першу половину зміни, але під час перерви передумали й оголосили адміністрації, що вони приєднуються до страйку.

Вона розповіла, що вступила до групи активістів після того, як її гнів на начальника переміг страх. За її словами, начальник постійно принижував її перед іншими співробітниками: щоразу як вона бачить його машину на парковці, це псувало їй настрій на весь день. Коли вона спробувала скористатись механізмами, передбаченими компанією, а проблеми продовжились, їй додалося сміливості: «бо я зробила те, що вони хотіли, але це не допомогло».

Тим часом, складські працівники в Міра Ломі, штат Каліфорнія, проводили страйковий мітинг разом із представниками місцевих жителів, шістьох з яких арештували за перекриття дороги. В середу припинила роботу також група працівників у каліфорнійському Сан Леандро.

За словами представника Об’єднаної профспілки працівників харчової промисловості та торгівлі Дена Шладемана, страйки заплановано в таких великих містах, як Чикаго, Даллас, Лос-Анджелес, Майямі, Мілуокі та Вашингтон, а також у штатах Оклахома, Міссісіпі, Луїзіана та Міннесота. Організатори не оголошують публічно, в яких саме магазинах буде страйк, щоб не підказувати Walmart, куди кидати сили на нелегальне придушення їхньої діяльності.

Тим часом, у середу було досягнуто офіційної угоди між міністерством праці та логістичною компанією Exel, яка оперує складами для Walmart. Уряд вимагає від Exel запровадити нові норми щодо захисту найманих працівників на всіх складах, в т.ч. на тих, які обслуговують Walmart. Ці правила обмежать зловживання з боку субпідрядників і агентств тимчасової зайнятості.

Джерело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *