В Києві пройшла акція проти расистського насильства

19 січня біля метро «Героїв Дніпра» пройшла антифашистська акція пам’яті. Вона була привчена  вбитим 19 січня 2009 року у Москві  адвокату Станіславу Маркелову та журналістці Анастасії  Бабуровій. Такі заходи проходять в багатьох країнах світу та містах України. Київська акція зібрала приблизно півтори сотні  учасників.

Спочатку у «колі» біля метро пройшов мітинг. Виступаючі згадували факти нападів на расистському та національному ґрунті, що відбувалися в столиці. Місце демонстрації було обрано не випадково. 8 березня 2008 року недалеко від цього  місця було вбито сьєра-леонця Віктора Татора.  Його похорон перетворився у стихійну антирасистську демонстрацію.  А вже 9 травня 2008 року представники національних громад  разом із столичною молоддю вийшли на спільну антифашистську акцію.

Ліві активісти у своїх виступах згадали про класову основу расизму та націоналізму. Про те, що роз’єднувати людей за національною та расовою ознакою вигідно владі та великому капіталу.

Правозахисники  пригадали ситуацію із нігерійцем Олаолу Сункамі Фемі, якому за самозахист загрожує довічне ув’язнення. Представники правоохоронних органів стали на бік нападників та продовжують расовомотивоване переслідування африканця.

Організатори акції виступили із пропозицією встановити пам’ятник жертвам расизму в Україні.

Расове насильство із летальними наслідками  пішло на спад у столиці. І хоча насильство нацистів щодо мігрантів і людей з іншим кольором шкіри стало не таким вже розповсюдженим, проте різко зросла кількість нападів на  соціальних активістів.

Встановлення пам’ятника буде важливим кроком до подолання расизму в суспільстві. Зараз іде процес формування журі конкурсу на створення пам’ятнику. Буде оголошено міжнародний конкурс на краще візуальне рішення.  До колегіального органу по відбору робіт ввійдуть знані в Україні і за її межами художники та критики.

Акція завершилася маршем від станції метро «Героїв Дніпра» до станції «Мінська».  Попри загрози з боку неонацистів, все пройшло без ексцесів та  учасники розійшлися по домівках.

Єдиним неприємним моментом у акції можна вважати пряме порушення однією із груп принципу, прийняті в усьому світі для цієї дати.  Вони використали «брендований» банер та адреси партійного сайту на плакатах.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *