25 травня. Студенти протестують проти закону про освіту

Сотні студентів пройшли від станції метро «Хрещатик» до Адміністрації Президента та провели мітинг проти нової редакції проекту закону «Про вищу освіту».
Акція протесту відбулася після Форуму лідерів самоврядування вищих навчальних закладів, який проходив сьогодні, 25 травня, у Київському національному лінгвістичному університеті.
Форум звернувся до Президента України, Кабміну та Верховної Ради з проханням підтримати нову редакцію закону «Про вищу освіту».
Учасники форуму висловили задоволення тим, що всі їхні вимоги були враховані у законопроекті. Однак, наполягають, аби під час узгодження документа в уряді та парламентських комітетах їхні зауваження та пропозиції не зникли.
Проте учасники протесту стверджують, що у проекті закону «Про вищу освіту» їхні вимоги проігнорували. І вимагають повернутися до обговорення документу.  Серед вимог студентів – унеможливлення зміни оплати для студентів-контрактнів протягом навчального терміну, скасування суперечливої норми про можливість виключення студента через «академплагіат», скасування непрозорої схеми формування ціни на проживання в гуртожитку, збільшення автономії вишів, тощо.
Частина студентства після ходи залишилась на Банковій, а решта перейшла пікетувати Кабінет Міністрів.
Організували акцію протесту Незалежна студентська профспілка “Пряма дія”, Всеукраїнське молодіжна організація “Українська асоціація студентського самоврядування” (УАСС), Громадянський рух “Відсіч”, Всеукраїнська молодіжна організація “Фундація регіональних ініціатив” (ФРІ) та ініціативна група викладачів Києво-Могилянської академії
Учасники акції стверджують, що всупереч перемовинам з дієвими студентськими та молодіжними організаціями, у проекті залишились норми, що суттєво дискримінують абітурієнтів, студентів, викладачів.
Основна мета протестувальників – не допустити деградації освіти.
Акція протесту студентів була запланована у 17 містах України, проте, як передають кореспонденти «Фактів», студенти не активно підтримали цей захід. Зокрема, у Львові мітинг не відбувся.
//Олег Гулик, «Факти», ICTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *