«Деформаторам» вдалося проштовхнути пенсійну реформу

Правлячому табору вдався бліцкріг проти нинішньої системи пенсійного страхування. Вночі з 7 на 8 липня Верховна Рада 248 голосами проголосувала за законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення пенсійної системи» № 7455. Не голосували картки фракцій БЮТ і КПУ.

Жінки тепер зможуть іти на пенсію в 60 років, а не в 55, як було раніше. Однак переконування реформаторів, що це вирівняє розмір їхньої пенсії з пенсіями чоловіків, марні, адже середня зарплата жінок по країні значно нижча. Пенсійний вік чоловіків-держслужбовців підвищено до 62 років.

Страховий стаж підвищено з 20 до 30 років для жінок і з 25 до 35 – для чоловіків. Розмір максимальної пенсії обмежується рівнем 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних (наразі – 7640 гривень). Також документ зменшує розмір пенсій для держслужбовців з 90% до 80% від заробітної плати; при цьому для звичайного населення цей показник в середньому становить 45%. Крім того, вводиться так званий “другий рівень” пенсійної системи – накопичувальний. 7% від зарплатні найманих працівників буде примусово відраховуватися в Накопичувальний фонд, доступ до його активів отримають фінансові установи.

Проштовхнути пенсійну реформу вдалося завдяки хитрій нейтралізації протестів, організованих учора деякими профспілками ФПУ та незалежними профспілками. Як ми повідомляли, під стіни Верховної ради 7 липня заздалегідь звезли проплачених учасників мітингу під прапорами «Сильної України» Сергія Тігіпка, а протестувальників відгородили від них подвійним залізним парканом і нарядами міліції. Самих протестувальників з пропагандистської сцени називали «людьми, які не розуміють, що борються проти власних свобод». Але з подальшими «деформами» люди чинитимуть дедалі більший спротив свободі від пенсій, свободі від вільного часу, свободі від нормальних трудових і житлових умов, свободі від освіти, що їх так люб’язно надають нам буржуазні законодавці.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *