СБУ тисне на громадянських активістів, які виступають проти законопроекту «Про вищу освіту»

Представник Житомирського обласного управління СБУ 12 липня вимагав від громадського активіста, члена Житомирського осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ), зустрічі для обговорення фактів участі членів ФРІ у протестах проти норм законопроектів “Про вищу освіту” (в протестах брали участь і наші товариши із “Прямої Дії”АСТ) . Зацікавлення у СБУ викликав Віталій Кічкірук — активний ФРІшник, що бере участь у студентських протестах, протестах проти свавілля та катувань у міліції та інших громадських кампаніях. Також Віталій входить до складу Громадської ради при Житомирській облдержадміністрації.

“Він подзвонив, представився чи то як Котенко, чи то Костенко, і почав наполегливо вимагати зустрітися в одному з громадських місць Житомира, — повідомляє Віталій Кічкірук. — Я спершу під таким натиском погодився на зустріч, але потім згадав, що я абсолютно не зобов’язаний співпрацювати зі спецслужбою. Я не бажаю зустрічатися без дотримання усіх формальностей — отримання повістки та інших процесуальних моментів. А ставати добровільним інформатором за жодних обставин не буду”.

Після цього з представником спецслужб зв’язалися керівники ВМГО ФРІ. І після короткої розмови представник СБУ зрозумів свою помилку та пообіцяв більше не звертатися до активістів з подібними вимогами. ФРІ висловлює надію, що обіцянка буде дотримана, а випадок стане прикладом для усіх працівників СБУ.

Що стало предметом зацікавлення СБУ? З 2008 року ФРІ займається аналізом текстів усіх варіантів проектів нового Закону “Про вищу освіту” на предмет норм, які звужують права молоді. І якщо перемовини з владою щодо антистудентських норм заходять у глухий кут, ФРІ разом із організаціями-союзниками вдається до акцій протесту. Так, наприклад, у 2011 році через молодіжні протести були відкликанні законопроекти про вищу освіту № 7486-1, 5087 та 5087-1.

Загальновідомо, що це не поодинокі випадки викликів “на чай” громадських активістів. Але варто відмовлятися від таких зустрічей, оскаржувати законність кожного такого випадку і надавати інформацію широкому загалу за допомогою журналістів, правозахисників та соціальних мереж.

Активісти та правозахисники вбачають у подібних діях СБУ спроби тиску та впливу на представників громадськості, що займають активну позицію у відстоюванні прав та суспільних інтересів.

“Наша організація діє виключно в рамках закону і такі дії спеслужбістів є неприпустимими у демократичному суспільстві, до якого прагне влада України, — заявляє заступник Голови ВМГО ФРІ Михайло Каменєв. — СБУ, іншим спецслужбам та правоохоронним органам України варто нарешті звикнути до умов громадянського суспільства та відмовитися від радянських КДБістських методів. Активістам не варто лякатися подібних “викликів на каву”. Треба прямо і чітко відмовлятися та вимагати дотримання усіх процесуальних норм “спілкування”. Варто нарешті привчити СБУ до того, що ніхто не буде з ними просто так спілкуватися”.

“Досить вже дзвонити громадським активістам! Ми не хочемо і не будемо з вами спілкуватися “неофіційній обстановці” — нам це не цікаво, — звертається голова Ради Старійшин ВМГО ФРІ Михайло Лебедь до СБУшників. — Хлопці, займіться реально безпекою країни — боріться з організованою злочинністю, хабарництвом та свавіллям. Якщо мирні протести проти одіозних законопроектів та спроби змінити суспільство на краще ви відносите до сфери загроз державній безпеці, то це вже проїдання коштів платників податків та їхня нецільова витрата”.

Активісти у найближчі дні направлять скарги до СБУ, Генпрокуратури та до Президента, що несе пряму відповідальність за дії правоохоронних структур держави. У разі відсутності адекватного реагування активісти прогнозують направлення інформації про факти тиску до міжнародних структур та посольств країн світу в Україні.

Для усіх зацікавлених публікуємо телефон співробітника СБУ, що намагався натиснути             +38 067 375-97-87      . Просимо вас дзвонити та уточнювати інформацію щодо цього випадку а також ви можете просто мило поспілкуватися з ним.

Для коментарів:
+38 067 404-26-46       (Михайло Каменєв)
+38 093 230-78-16       (Віталій Кічкірук)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *