Кожен четвертий українець перебуває за межею бідності

Близько чверті населення України перебуває за межею бідності.

Такими є дані Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук, передає Радіо “Свобода”.

При цьому, за даними дослідження, найбіднішими є не пенсіонери, а сім’ї з дітьми.

Підрахунки ж ООН є більш песимістичними. Адже якщо оцінювати українців за загальноєвропейськими критеріями, то бідних в країні нараховується майже 80%.

Існують різні види бідності – абсолютна і відносна.

Критерієм визначення абсолютної бідності є прожитковий мінімум, пояснює директор Інституту соціальних досліджень НАН Олена Макарова.

І в Україні людей, які виживають на суму менше прожиткового мінімуму, – близько 17%, говорить вона. За відносним критерієм – бідним є чверть населення країни.

“Найбіднішими є багатодітні родини та сім’ї з дітьми до 3 років. Найбільша частка бідних – саме серед багатодітних сімей. І з народженням кожної наступної дитини ризик бідності зростає дуже помітний. А там, де більше 4 дітей, там майже 90% бідних”, – констатувала науковець.

В Організації Об’єднаних Націй – методика визначення бідності інша.

Розрахунки ООН базуються на рівні видатків на добу. У розвинутих країнах бідними вважаються люди, які мають менше ніж 14 доларів у день.

В Україні таких людей – майже 80%, пояснює Катерина Рибальченко, менеджер програми розвитку ООН.

Якщо ж рахувати кількість бідних за специфічною для східної Європи та центральної Азії цифрою – 5 доларів витрат на день, то відсоток нужденних, звичайно, менший, зауважує вона.

“4,5% українців витрачають менше 5 доларів на день. Якщо ми говоримо про бідність в Україні, то це більша нерівність доступу до певних благ, ресурсів. Одним із проявів відторгнення від економічного життя є недостатній рівень доходів для забезпечення основних потреб. За результатами 2010 року, 26,4% населення країни можна вважати відторгнутими”, – наголосила науковець.

Економічна правда

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *