Пряма Дія: “Примусові відпрацювання – пряма експлуатація медиків”

Заява Незалежної студентської профспілки “Пряма дія” з приводу намірів Міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка

 

Незалежна студентська профспілка «Пряма Дія» висловлює свій протест проти намірів Міністерства охорони здоров’я України примусово направляти студентів-медиків на роботу.

 

На прес-конференції, яка відбулася 14 липня поточного року, Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко заявив, що студенти медичних вишів, які навчалися на бюджеті, після закінчення ВНЗ будуть направлені на первинний рівень надання медичної допомоги. Таке рішення, на думку Міністра, підніме якість надання медичних послуг в Україні та надасть можливість довести їх до європейських стандартів.

 

З цього приводу профспілка заявляє, що це рішення – чергова спроба поправити бюджет за рахунок студентства. Уряд вже неодноразово намагався вирішувати економічні проблеми, обмежуючи права студентів. Досить згадати Постанову про платні послуги чи недавні законопроекти про вищу освіту, що дозволяють перекладати частину фінансування освіти на плечі студентів. Не дивно, що і у сфері охорони здоров’я вирішили зробити так само замість того, щоб створити достойні умови роботи для молодих медиків, особливо у питанні оплати праці. Адже усім зрозуміло, що головною причиною, чому випускники медичних вишів з острахом дивляться на перспективи працевлаштування від профільного міністерства – це фактична неможливість вижити на пропоновану зарплату.

 

Для того, щоб не дати уряду вирішувати власні проблеми за рахунок громадян, ми хочемо нагадати міністрові і всім поважним урядовим особам, що так звана бюджетна форма навчання не означає, що молода людина чимось зобов’язана державі. Безкоштовна освіта – це можливість, що надається людині за успіхи у навчанні або у разі, коли їй просто необхідний соціальний захист і підтримка, наприклад, інвалідам або дітям-сиротам. Освічені люди потенційно несуть користь для всього суспільства і можуть самі вирішувати, яким чином їм це робити.

 

Також варто нагадати, що Міносвіти вже офіційно визнало примусові відпрацювання незаконними. Натомість, Міністерства охорони здоров’я, користуючись тим, що медичні виші не підпорядковані освітньому відомству, продовжує відправляти своїх випускників працювати у найвіддаленіші куточки країни, без обладнання, без забезпечення жтлом, за жебрацькі зарплати.

 

Уряд повинен усвідомити, що таким способом неможливо підняти рівень медичного обслуговування. Недопустимо експлуатувати випускників примусовим направленням на місце роботи. Поняття «європейських принципів», до яких так прагнуть усі міністри і міністерства, однозначно не включає в себе примусово направлених на роботу студентів-бюджетників. На нашу думку, лише створення достойних умов для працівників зможе дійсно підняти медичну та інші галузі до омріяних урядом європейських стандартів.

 

Ми наголошуємо, що кожне подібне антистудентське рішення буде зустрічати опір. Ми не дамо так просто порушувати свої права.

 

 

Контакти:

 

(063) 478-41-85 Андрій

(063) 434-48-49 Іван

 

http://direct-action.org.ua

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *