Юрчишин: Пенсійна реформа зменшила число отримувачів замість збільшення платників

Наскільки ухвалена пенсійна реформа із сотнями поправок є продуманою? Чи є вона актуальною для України? Чи вирішить пенсійна реформа глибинні проблеми системи пенсійного забезпечення? На ці питання мережевому виданню «Экономические новости» відповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Україні була необхідна пенсійна реформа. Це відбувається в усьому світі, оскільки тривалість життя збільшується і при ранньому виході на пенсію люди працездатного віку стають утриманцями. Це не раціонально.
Оскільки на просту пенсію виживати надзвичайно складно і, напевно, тому можна вести мову про те, щоб заохотити збільшення пенсійних нарахувань в рамках збільшення заробітку. А солідарною системою, яка ґрунтується на низьких заробітних платах, цього не можна було досягнути.
На жаль, переважна більшість дискусій навколо пенсійної реформи звелася до того, як обмежити число людей, які мають право на отримання пенсії. А такі важливі компоненти як джерела наповнення Пенсійного фонду, як зробити це не за рахунок зменшення чисельності отримувачів пенсій, а збільшення об’ємів надходжень, залишилися поза рамками розгляду.
Основою надходжень до Пенсійного фонду є зарплати. А для розширення зайнятості і збільшення заробітних плат по суті нічого не було зроблено. Але пенсійна реформа не повинна вирішувати цю проблему. Необхідно збільшувати кількість робочих місць. Адже, якщо раніше частина працюючих жінок могла в 55 років піти на пенсію, а звільнені місця могла зайняти молодь, то тепер для молоді треба шукати додаткові робочі місця.
Це говорить про відсутність комплексності. Звідси випливає, що навряд чи в таких умовах Пенсійний фонд буде збалансований. Хіба що штучно за рахунок зменшення числа одержувачів. Тому нема чого говорити про другий рівень пенсійних накопичень. Краще розглядати це як перший крок, який, напевно, слід було б зробити. Але ця реформа ніяк не може претендувати на повний позитив.
У нас є елементи безробіття, але існує і переробіття. У багатьох є підзаробітки. Люди продовжать шукати можливості для реалізації, самозайнятості та додаткових заробітків, соціалізації. Але все це буде робитися не завдяки державі, а всупереч.

ДжерелоЦентр Разумкова

по темі:

АНОНС АКЦІЇ. 19 липня. Ветувати «пенсійну ДЕформу»!

Пенсійна реформа зменшила українські пенсії на 20%

Реформа пенсионная, а грабят молодых

Перед дождиком в четверг. Протесты против пенсионной реформы

Независимые профсоюзы протестовали против пенсионной деформы

НЕБЕЗПЕКИ проекту ПЕНСІЙНОЇ РЕФОРМИ

Київ. 4 липня. Акція проти пенсійної ДЕформи

Британцы против пенсионной реформы

Анонс. 4 липня. 10:00. Пікет проти неоліберальної ДЕформи пенсійного забезпечення

28 ЧЕРВНЯ. Проти неоліберальних ДЕформ: акція українських лівих

Реформа пенсионная, а грабят молодых

Пенсия прощается с тобой

Пенсионная реформа для молодежи: почему все не так?

Реформа пенсионной системы – возвращение в варварство?

Пенсионный фонд прекрасно наполняется без реформы


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *