Волинських випускників не беруть на роботу

У ряді районів Волині випускників профтехучилищ не забезпечують першим робочим місцем. Про це розповів старший помічник прокурора Волинської області з дотримання прав неповнолітніх Олексій Гуменюк.

За його словами, йдеться про Шацький, Володимир-Волинський та Ковельський райони. А на Горохівщині у 2011-му році для неповнолітніх не було заброньовано жодного місця, каже він.

Однак подібну практику освітяни та працівники центру зайнятості назвали радянським атавізмом. Мовляв, нині доволі важко спрогнозувати, якими будуть потреби на ринку праці за рік, не те, щоб за три чи п’ять. Та й, на жаль, кажуть, конкурувати з дорослими неповнолітні не можуть.

“На одне робоче місце нині є вісім охочих, – повідомила директор Волинського обласного центру зайнятості Раїса Кучмук. – Тому випускники профтехучилищ, а тим паче шкіл не можуть конкурувати з тими, хто має досвід”.

При цьому Кучмук не стала заперечувати того факту, що роботодавці, беручи на роботу молодих фахівців, не завжди сумлінно ставляться до своїх зобов’язань: укладають договори без обумовленої відпустки. А ще є тіньовий ринок праці, де неповнолітні працюють навіть без необхідного оформлення.

Ще гірші шанси отримати роботу у випускників шкіл.

Загалом у Волинській області тих, хто отримав шкільний атестат і не продовжив навчання у середньому-спеціальному або ж вищому навчальному закладі, налічується 904 особи. Із них 600 звернулися за допомогою до центру зайнятості. Правда, роботу отримали лише 68 неповнолітніх.

Освітній портал

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *