Анонс. Конференція „Після праці: робітничий рух у Східній Європі після розпаду СРСР”

Конференція „Після праці: робітничий рух у Східній Європі після розпаду СРСР” збере разом дослідників та активістів, що працюють з темою робітничого руху у Східній Європі. Участь голови Міжнародної соціологічної асоціації, професора Майкла Буравого та молодих дослідників зі Східної Європи дозволить почати дискусію про перспективи соціологічних досліджень праці в контексті “публічної” соціальної науки і в солідарності з робітниками, коли робітники є не “об’єктами” дослідження, але суб’єктами і співавторами, а підсумком дослідження є вимога соціальних змін.

 

Кожен з трьох днів конференції розпочнеться із показів документальних фільмів про становищe робітників після розпаду СРСР та обговорення ролі візуальних матеріалів для осмисленні праці і робітничого руху в Східній Європі. Фільм “Біле містечко” про протести польских медсестер; „Я – робітник” про лідера незалежної профспілки в нафтовидобувній галузі в російському Сургуті; „Гренельскі угоди” про те, як сучасні російські працівники сфери послуг бачать значення робітничого протесту і солідарності сьогодні; як і дещо відмiнний за жанром незалежний художній фільм Світлани Баскової „За Маркса” про робітничий рух в Росії на початку XXI століття, є прикладами фільмів, що знімалися за плідної співпраці кінорежисерів, дослідників, активистів та самих робітників. Прикладом такого підходу також є класичні документальні стрічки Кена Лоуча про робітничий рух Великій Британії.

 

В рамках презентації архіву і дослідницького проекту „Праця і робітничий рух в Україні” буде представлено відео Віталія Атанасова і Анастасії Рябчук „Херсонський машинобудівний завод”, що складається з інтерв’ю із робітниками, які брали участь у протестах 2009 р. в Херсоні, а також відео-документації, що її збирали самі робітники.

 

Виступ Майкла Буравого, а також круглі столи про робітничий протест у Східній Європі і в сучасному українському суспільстві слідуватимуть за відео-показами, доповнюючи візуальну документацію анґажованим інтелектуальним аналізом.

 

Конференція організована за участі Науково-дослідного центру візуальної культури НаУКМА, Кафедри соціології НаУКМА, Центру дослідження суспільства, Архіву і дослідницького проекту „Праця і робітничий рух в Україні” за фінансової підримки „Фундації Рози Люксембурґ”.

 

Заходи конференції є відкритими для всіх охочих і проходитимуть в Центрі візуальної культури НаУКМА за адресою: вул. Сковороди, 2, перший поверх Староакадемічного корпусу.

РОЗКЛАД:

19 – 21 вересня, 2011
Староакадемічний корпус НаУКМА, 1-й поверх (вул. Сковороди, 2)

19 вересня, понеділок,
16:00 Ретроспектива фільмів Кена Лоуча: Питання лідерства (1981), На чиєму ти боці? (1984), «Миготливе полум’я» (1998)
19:00 Др. Майкл Буровой, (Університет Каліфорнії, Берклі, президент Міжнародної соціологічної асоціації) Соціальне дослідження праці після розпаду СРСР

20 вересня, вівторок
16:00 «Біле містечко» (Роберт Ковальськи, Магда Мосієвич, 2008)
«Гренельські угоди» (Давід Ріфф, Євгеній Фікс, Ілля Будрайтскіс, Ніколай Олєйніков, 2009)
«За Маркса» (Світлана Баскова, незавершений фільм)
19:00 Круглий стіл «Перспективи робітничої мобілізації в Східній Європі»
Світлана Баскова (режисерка, соціальна активістка, Москва), Марек Чанек (аспірант Карлового Університету, активіст «Ініціативи за права мігрантів-робітників», Прага), Зіновіус Цюпіус (докторант Університету Лідса, Центр трудових відносин, інновації та змін» (CERIC), Великобританія, Олександр Лехтман (соціальний активіст, співробітник інституту «Колективна дія», Москва)

21 вересня, середа
16:00 “Я – рабочий” (Анджела Абзалова, незавершений фільм)
Презентація проекту «Праця і робітничий рух в Україні: Архів і дослідження» та його сайту (http://laborarchive.blogspot.com/)
Херсонький машинобудівний завод (Анастасія Рябчук, Віталій Атанасов, незавершений фільм)
19:00 Круглий стіл “Характер робітничого протесту в пострадянській Україні: чому протестують і як артикулюють свої вимоги робітники” за участі українських профспілкових активістів (українською мовою)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *