“Пряма Дія”: Влада боїться студентських протестів європейського рівня

Форум міністрів освіти європейських країн «Школа ХХI століття: Київські ініціативи» розпочався з репресій проти студентів.

Зранку 22 вересня Окружний адміністративний суд м. Києва (суддя Пащенко К.С.) своїм рішенням заборонив студентській профспілці «Пряма Дія» проводити будь-які акції протесту у центральній частині міста, а саме контр-форум «Інший бік освіти». Позов КМДА ґрунтувався в тому числі на зверненні Головного управління МВС у м. Києві. На думку міліції, проведення акцій протесту у цей день зашкодило б «вигляду столиці» й дипломатичному іміджу України. Хоча згідно ст.39 Конституції України, обмеження права на мирні збори допускається лише при наявності загрози національній безпеці чи громадському порядку, хоча таку загрозу позивач (КМДА) не мотивував. Студенти наголошують, що контр-форум розпочнеться о 14-00 на Софіївській площі, але в іншому форматі.

Під час відкриття самого Форуму студентка Києво-Могилянської академії дала ляпаса міністру освіти і науки, молоді та спорту Дмитру Табачнику. На даний момент не повнолітній дівчині інкримінується вчинення «дрібного хуліганства». Стаття 173 Кодексу України про адміністративні порушення передбачає в тому числі найсуворішу міру адміністративної відповідальності — до 15 діб арешту. Серед іншого, студентка мотивувала свій вчинок забороною студентських акцій протесту у Києві. Після інциденту з’явилась інформація «засудження» дівчини Всеукраїнською студентською радою при МОНМС (“циплятами-Табака”), оскільки «своїм вчинком вона принизила державу Україна в очах європейської громадськості». Однак «європейська громадськість» мала б висловити своє невдоволення в першу чергу посиленням авторитаризму в Україні.

Наступним епізодом може стати спроба силових органів розігнати студентський контр-форум «Інший бік освіти». Активісти студентської профспілки «Пряма Дія» закликає громадян та журналістів прийти о 14-00 на Софійську площу і не допустити провокацій.

Студентська профспілка “Пряма Дія”
HTTP://DIRECT-ACTION.ORG.UA

Михайло Каменєв: +38 067 40472646

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *