Незалежні профспілки добилися відкладення Трудового кодексу

Сьогодні відбулась акція проти прийняття Трудового кодексу України, організована Автономною спілкою трудящих і незалежною профспілкою «Захист Праці». Акція проходила біля комітетів Верховної Ради України, де в той час відбувалась погоджувальна рада депутатських фракцій. Метою пікетувальників було не допустити винесення на друге читання проекту ТК у редакції від грудня 2009 року. До заходу приєднались представники Конфедерації вільних профспілок України, Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України, громадянського руху «Відсіч», ФРІ.

За даними ЗМІ, акція зібрала 50-70 учасників. Вони тримали в руках плакати «Новий трудовий кодекс — шлях у рабство» та «Прогнись под Тигипок, если ты гибок» (останній натякав на те, що міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко підтримує прийняття ТК у ще більш жорсткій редакції).

Серед іншого, активісти АСТ поклали перед дверима килимок з написом «Права трудящих», по якому не відмовились пройти народні депутати. Також до таблички  «Комітети Верховної Ради України» прикріпили напис «Тихо! Триває ампутація трудових прав».

Як стало відомо, спікер парламенту Володимир Литвин заявив, що розгляд проекту ТК відкладається на невизначене майбутнє. Серед аргументів за таке рішення — недоопрацьованність проекту і побоювання зростання соціальної напруги. Особливо виступав за відкладення проекту ТК голова фракції НУНС Микола Мартиненко, якому довелося пройти крізь натовп мітингувальників. Добравшись до своїх колег, він повідомив їм, що прийняття ТК призведе до “зростання соціальної напруги”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *