Міліціонери масово обкрадають простих трудящих

Сержанти міліції 39-річний Іван Вакула та 26-річний Олег Сачко з райцентру Мукачеве Закарпаття обікрали вчителя математики Андріана Опачка, 34 роки. За це отримали по п’ять років в’язниці з конфіскацією майна. Такий вирок виніс Апеляційний суд області.

Андріан Опачко — ужгородець, веде математичний гурток в обласному Центрі науково-технічної творчості учнівської молоді.

— На торішній Святвечір їздив до тітки у Мукачеве, — згадує Андріан Опачко. — Погостював і пізно ввечері вертався додому. На автовокзалі квитків не було, пішов на залізничний. Електричка до Ужгорода відправлялася після півночі. Купив білет, сів у залі очікування. Витягнув воду, вона була у пластмасовій пляшці від пива. Я завжди п’ю джерельну воду, набираю її у центрі міста. Тільки надпив, підходять двоє сержантів: “Розпиваєте спиртне у громадському місці”. Це ж вода, кажу. Але вони не слухали, влаштували обшук. Витягли гаманець. Там було 10 гривень і зарплатна карточка. Почали звинувачувати, що карточку я вкрав. Щоб довести, що вона моя, підійшов до банкомата і зняв 50 гривень. Вони підгледіли код.

Сержанти склали на Андріана адміністративний протокол за розпивання алкоголю у громадському місці. Опачко його не підписав.

— Тоді один з них вхопив картку та вибіг у сусідню залу до банкомата. Я спитав, куди він. Але почув: “Стояти на місці!” Потім віддали мені гаманець і я поїхав до Ужгорода.

Дорогою додому Андріан помітив, що картка зникла.

— Зайшов до банку, попросив заблокувати. Касирка перевірила рахунок, там із 956 гривень залишилося 16. Я попросив показати, хто знімав гроші. На відеозаписі з камери банкомата побачив сержантів.

Андріан написав заяву до обласної міліції. Там порушили кримінальну справу проти сержантів. Слідчі виявили, що вони двічі знімали гроші у банкоматах — на вокзалі 200 грн і в центрі міста 740 грн.

— 14 січня до мене підійшов начальник цих сержантів. Дав 1300 гривень. Казав, що це й моральна компенсація. Просив забрати заяву. Мовляв, сержантів звільнили. Але слідство пішло.

— Навіть після пред’явлення доказів підслідні намагалися викрутитися, — каже транспортний прокурор Закарпаття Ігор Сехін. — То казали, що чоловік сам їх попросив зняти гроші, то — що знайшли картку, а пін-код угадали.

Мукачівський міський суд Закарпаття визнав винними Івана Вакулу та Олега Сачка у крадіжці і зловживанні владою. Міліціонери оскаржили вирок, однак Апеляційний суд залишив його в силі. Після відбування покарання вони два роки не зможуть працювати в міліції.

— Це дуже суворий вирок, — вважає Андріан Опачко. — Я просив суд пом’якшити, дати умовно.

Лейтенант зняв гроші з чужої картки

12 січня у селищі Оржиця Полтавської області районна прокуратура порушила кримінальну справу проти лейтенанта місцевого райвідділу міліції. Кількома днями раніше він зняв 1,4 тис. грн з чужої банківської картки.

— Лейтенант знайшов гаманець на вулиці. Розвернув його, й оттуда випала картка з листочком з пін-кодом, — говорить Максим Горковенко, прокурор Оржицького району. — Він пішов до банкомата “Приватбанку” і зняв гроші. Його затримали завдяки камерам відеоспостереження.

Міліціонер чекає завершення слідства на підписці про невиїзд.

Джерело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *