АРЕШТ ЛІВОЇ МОЛОДІ ЗА ВКАЗІВКОЮ ВО “СВОБОДА” У КИЄВІ

Увечері 29 січня київська міліція затримала лівих активістів біля ст.м. “Арсенальна”, де на той момент проходив мітинг ультраправої партії ВО “Свобода”, присвячений “придушенню Січневого заколоту”. 27 антифашистів мали намір мирно висловити свій протест проти акції праворадикальних сил, але були одразу заарештовані на виході з метро.

Керівники ВО “Свобода”, за вказівкою яких були заарештовані молоді, звинувачують антифашистів у тому, що вони намагалися зірвати “траурну акцію патріотичних сил”, хоча це не відповідає дійсності:

1) 20 антифашистів не могли зірвати захід ультраправих, у якому брали участь близько тисячі осіб. Їх метою булоскористатись своїм правом  мирно висловити свою позицію, зокрема, шляхом скандувань гасел. При собі вони не мали піротехніки.

2) Захід не був траурним, оскільки головною метою було відзначити річницю придушення виступу робітників – саме тому акція відбувалась не біля меморіалу пам’яті Героїв Крут, а під стінами заводу “Арсенал”. Затримані антифашисти в жодному разі не мали наміру виступити проти вшанування Героїв Крут, їх мета – висловити незгоду зі “святкуванням” убивства повсталих робітників.

3) ВО “Свобода” не є мирною “патріотичною” силою – це звичайна ультраправа структура, що“кришує” вуличних неонацистів та під проводом якої проходять концерти націонал-екстремістських гуртів (внизу ліворуч один із символів, що використовується партією).

Українські ліві активісти оцінюють затримання, як виконання владою вказівок неонацистів.

Після доставлення до Печерського РУВС у м.Києві незгодним підписувати сфабриковані протоколи погрожували побиттям. Незважаючи на сплив трьохгодинного строку затримання у зв’язку з підозрою у вчиненні адміністративного правопорушення, антифашистів не відпускали. Лише після втручання правозахисників вночі молодих людей звільнили. Найближчим часом має відбутись судове засідання, яке вирішить питання щодо притягнення затриманих до адміністративної відповідальності за ст.173 КУпАП України (“Дрібне хуліганство”).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *