Під загрозою звільнення – 400 працівників “Донбасаеро”

Співробітники авіакомпанії «Донбасаеро» потрапили у скрутне становище. 17 листопада вже звільнили 142 особи, на черзі – ще приблизно 400. Про це повідомив голова Вільної профспілки авіаробітників «Донбасаеро» Петро Гармаш. За його словами, зараз підприємство занепадає, а керівництво не цікавить доля працівників. Вільна профспілка всіляко намагається відстояти право авіаційників на працю.


Співробітники авіакомпанії «Донбасаеро» потрапили у скрутне становище. 17 листопада вже звільнили 142 особи, на черзі – ще приблизно 400. Про це повідомив голова Вільної профспілки авіапрацівників «Донбасаеро» Петро Гармаш. За його словами, зараз Вільна профспілка всіляко намагається відстояти право авіаційників на працю.

Як розповів Петро Гармаш, схоже на те, що авіакомпанію «Донбасаеро» поступово знищують. Почалося з неодноразової зміни керівництва, а потім дійшло до передачі ліній та чартерних рейсів іншим авіакомпаніям. Втрата прибутків неминуче призвела до скорочення штату співробітників.

Захист працівників від звільнення – не єдина проблема, якою зараз переймається профспілка. З 1 вересня 2011 року на підприємстві не діє колективний договір, бо, як пояснив Петро Гармаш, генеральний директор авіакомпанії в односторонньому порядку відмовився виконувати взяті адмінстрацією на себе зобовיּязання.

– Наш колективний договір регулював багато важливих питань, але змінився власник, тому ми неодноразово піднімали питання про укладення нового колективного договору, – пояснив він. – Та керівники підприємства теж постійно змінювалися. Однак ми змогли домовитися про внесення змін та доповнень до чинного колективного договору і продовження його дії. Однак останній гендиректор Олег Новіков вирішив обійтися без колективного договору.

Він самостійно визначив і розмір зарплат робітників. Петро Гармаш  зауважив, що таким чином було порушено положення КЗпП та Закон України «Про оплату праці». Зокрема, проігноровано статтю 5 останнього, згідно з якою суб’єктами права організації оплати праці є як роботодавець, так робітник та профспілка. З профспілковою організацією керівництво «Донбасаеро» питання зміни умов оплати праці не погодило. Як стверджує Петро Гармаш, генеральний директор авіакомпанії видав наказ про зміну нормативних положень оплати праці в авіакомпанії, не тільки попередньо не узгодивши їх із профспілкою, а й навіть не надавши їй підстав, на основі чого це було здійснено.

Профспілківці намагалася налагодити діалог із керівництвом і пояснити йому, що такі дії суперечать чинному законодавству. Були надіслані відповідні листи директорові авіакомпанії, але він їх проігнорував. Профспілка зверталася й до міністерств соціальної політики та юстиції, обласного прокурора, губернатора, інспекції праці Донецької області.

 – Від усіх цих структур ми отримали відписки з посиланням на те, що керівники можуть діяти у рамках своїх повноважень, – розповів Петро Гармаш. – Саме тому профспілка вирішила звернутися до суду з позовом про визнання колективного договору на підприємстві діючим, а наказів директора – незаконними.

Зараз справа перебуває на розгляді у Вищому спеціалізованому суді України. А у профспілці запевняють, що не відступлять і продовжуватимуть боротися за справедливість і гідну працю авіаційників.

Джерело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *