Профспілка освітян вимагає підвищення зарплат

Профспілка працівників освіти і науки України повідомляє, що вкрай стурбована ситуацією, яка склалася з оплатою праці працівників галузі освіти. Зокрема, за результатами проведених переговорів з урядом розмір І тарифного розряду мав стати 928 гривень з січня з поетапним збільшенням до 982 гривень з 1 грудня 2013 року. Але в державному бюджеті ці домовленості не були відображені: з 1 січня 2013 року збільшено мінімальну заробітну плату, освітяни ж отримують зарплату за рівнем грудня 2012 року.

“Виходить, що заробітна плата заморожена для всіх освітян, крім працівників 1-2 тарифних розрядів, посадові оклади яких зрівнялися з рівнем мінімальної заробітної плати, – пояснюють у профспілці. – Постійне недофінансування галузі призвело до того, що освітяни отримують фактично «голі» заробітні плати. Уже в низці областей не виплачуються в повній мірі надбавки і доплати, в тому числі за класне керівництво, кабінети тощо. Приймаються нові нормативні документи, які погіршують умови здійснення відповідних виплат чи взагалі їх унеможливлюють”.

Профспілка наголосила, що якщо найближчим часом Уряд не прийме позитивних рішень, “ситуація може стати некерованою”. “Враховуючи настрій трудових колективів освітян, – масштаби акцій протестів буде важко передбачити”, – погрожують профспілчани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *