Радикальні ліві проведуть у Києві першотравневий марш і фестиваль

1 may 20121 травня в Києві біля станції метро “Арсенальна” о 12:30 розпочнеться марш “Хліба і волі”, у якому візьмуть участь активісти ліворадикальних організацій: анархісти, синдикалістки, антифашисти та феміністки. Учасники маршу пройдуть кількома колонами до Контрактової площі, де організують культурно-політичний фестиваль: кияни зможуть дізнатися про самоорганізовані ініціативи, що успішно виконують завдання визволення людини та зміни суспільства і навіть взяти участь у них.

“Боротьба між представниками різних парламентських партій та олігархічних груп, яка так яскраво виглядає в телевізорі, насправді не має стосунку до політики. Політична боротьба — це боротьба класів, але всі учасники цього спектаклю належать до одного, правлячого класу. Всі вони однаковою мірою відчужені від населення: одні займаються “покращенням”, знижуючи життєвий рівень трудящих, інші імітують бурхливий протест, платячи флагомахам по 50 грн., треті імітують радикалізм, вимірюючи черепи “українофобам” і намагаючись заборонити аборти”, — заявляють організаторки маршу. На їхню думку, справжня політика робиться не в стінах парламенту, а на вулиці та на робочому місці – під час протестів, демонстрацій, страйків та інших форм прямої дії, коли пригноблені самі відстоюють власні безпосередні інтереси.

Учасники маршу поставлять владі та бізнесу “вимоги-мінімум”, серед яких: 20-годинний робочий тиждень зі збереженням рівня зарплатні; зниження пенсійного віку для всіх до 50 років; безкоштовна і якісна освіта і охорона здоров’я; скасування переслідувань страйкарів, мігрантів та звинувачених у “злочинах без жертв” (зберігання наркотиків без мети збуту, порнографії тощо); розформування поліцейських формувань спеціального призначення (“Беркут”, внутрішні війська). Крім того, ліворадикали вимагають заборонити служителям усіх культів наближатися до закладів освіти й охорони здоров’я ближче ніж на 100 метрів – так само, як для кіосків з пивом і цигарками.

Наявній капіталістичній системі учасники акції протиставляють принципи неієрархічного, бездержавного, безкласового суспільства, в якому немає місця товарно-грошовим відносинам і політиці в сучасному розумінні цього слова. Ці ідеї будуть унаочнені в культурно-політичному фестивалі “Інший світ”, що почнеться після маршу і триватиме протягом дня в кінцевій точці маршу — на Контрактовій площі. Тут перехожі зможуть взяти участь у майстер-класах, семінарах та тренінгах, переглянути виставу вуличного театру, безкоштовно скуштувати вегетаріанську їжу, ознайомитися з діяльністю різних протестних ініціатив та багато іншого.

Організатори маршу – синдикалістська ініціатива “Автономна спілка трудящих”, студентська профспілка “Пряма дія”, “Антифашистська дія”, мережа анархічних колективів “Лібертарна координація” та інші ліві лібертарні групи.

Історична довідка: 1 травня – День міжнародної солідарності трудящих. Він був започаткований у пам”ять про анархістів Чикаго, які 1 травня 1886 року вийшли на мирну демонстрацію під час загального страйку за 8-годинний робочий день. Демонстрація була жорстоко розігнана поліцією, кілька десятків робітників було вбито, а сімох активістів згодом стратили за наклепницьким вироком. 8-годинний робочий день став головним гаслом міжнародного робітничого руху, і в першій половині ХХ ст. це гасло було втілено в життя в більшості розвинених країн світу. У Франції тривалість робочого дня – 7 годин. В Україні 8-годинний робочий день було запроваджено за результатами Жовтневої революції 1917 року.

One Comment on “Радикальні ліві проведуть у Києві першотравневий марш і фестиваль”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *