Акція “Прямої Дії” біля адміністрації президента проти скорочення викладачів (доповнено)

“Влада затягує пасок на викладачах” – під таким гаслом 15 травня біля Адміністрації Президента пройшла акція проти запланованого звільнення тисяч викладачів вищих навчальних закладів. Її організаторами виступили незалежна студентська профспілка “Пряма дія”, захід підтримало соціалістичне об’єднання “Ліва опозиція”.

Кілька десятків студентів з КНУ, КМА, КПІ, НАУ та інших вишів Києва, викладачів та соціальних активістів провели перформанс, що зображав політику “затягування пасків” у сфері освіти. Імпровізований “чиновник” у краватці насильно зв’язував студентів шкіряними пасками, бив їх і заганяв у значно ущільнену групу.

У такий спосіб активісти протестували проти скорочення видатків на освіту, збільшення навантаження на викладачів та студентів, посилення бюрократичного контролю над університетами.

Приводом для протесту став лист Міносвіти про “Збільшення показника кількості студентів до одного викладача до 18”.

Спираючись на президентський Національний план дій на 2013 рік, міністерство Табачника збільшує співвідношення викладачів та студентів майже в півтора рази, що призведе до масових звільнень педагогів та збільшить навантаження на викладачів, які залишаться.

“Реалізація цього Плану дій призведе до того, що кількість ставок, яка визначається саме співвідношенням студентів до викладачів, зменшиться, а кількість предметів, які повинен прочитати викладач, залишиться такою самою”, – стверджують профспілкові активісти.

Після скорочень викладачам потрібно буде виконувати значно більше роботи за ту саму заробітну плату. Активісти профспілки переконані, що після впровадження нового показника суттєво впаде якість освіти. Перевтомлений викладач навіть за всього бажання не зможе забезпечити відповідну якість підготовки, не зможе зацікавити студента чи виділити зацікавленим додатковий час для консультації.

Зміни, ініційовані Планом дій президента на 2013 рік, в якому присутня вимога «приведення у відповідність з європейськими стандартами норм навчального навантаження викладачів вищих навчальних закладів, збільшення показника кількості студентів на одного викладача до вісімнадцяти». Однак така вимога не відповідає дійсності, адже єдиних європейських чи тим паче світових стандартів не існує, у різних країнах та університетах навантаження викладачів регулюється по-різному, а співвідношення кількості студентів та викладачів вимірюється постфактум, а не встановлюється урядом. До того ж, середній показник співвідношення студентів і викладачів у країнах Організації економічної співпраці та розвитку – 14,9 студента на одного викладача, а кількість годин, які викладач має відчитати на ставку, в рази нижча, ніж в Україні.

Протестувальники передали представнику Адміністрації Президента звернення з вимогами, серед яких були наступні:
– Недопустити збільшення навантаження на викладачів вищих навчальних закладів та скасувати залежність кількості викладацьких ставок від кількості студентів.
– Накласти вето на законопроекту “Про вищу освіту” №1187 авторства депутатів Сороки, Калєтніка, Ківалова, бо прийняття такого документу в чинній редакції звужує права викладачів.
– Збільшити фінансування освіти і науки. Запровадження прозорих схем фінансування освіти на всіх рівнях та відкритої фінансової звітності.

Від  avtonomia.net

Текст цього інформаційного повідомлення вимагає уточнення. В акції брали участь також люди, що не є членами ні ПД, ні ЛО, наприклад, активісти АСТ чи викладачі, студенти, випускники вишів, що не є учасниками жодної політичної парті (Ліва Опозиція) чи профспілкової організації.

ДЖЕРЕЛО

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *