15 травня відбудеться акція протесту “Студенти за викладачів”

5 травня біля адміністрації президента Незалежна студентська профспілка “Пряма дія” проведе акцію протесту проти запланованого звільнення тисяч викладачів. У листі МОНМС № 1/9-239 від 03.04.2013 р. про “Збільшення показника кількості студентів до одного викладача до 18” пропонується збільшити співвідношення викладачів до студентів майже увдічі, що призведе до скорочення кількості посад та збільшення навантаження на викладачів, які залишиться.

Кількість ставок зменшиться, а кількість предметів, які повинен прочитати викладач, залишиться такою самою. Тому після скорочень викладачам потрібно буде виконувати значно більше роботи за ту саму заробітну плату. Активісти профспілки переконані, що після впровадження нового показника суттєво впаде якість освіти. Перевтомлений викладач навіть при всьому бажанні не зможе забезпечити відповідну якість підготовки, не зможе зацікавити студента чи навіть виділити зацікавленим додатковий час для консультації.

Зміни ініційовані планом дій президента на 2013 рік, в якому присутня вимога «приведення у відповідність з європейськими стандартами норм навчального навантаження викладачів вищих навчальних закладів, збільшення показника кількості студентів на одного викладача до вісімнадцяти». Однак така вимога не відповідає дійсності. По-перше, середній показник співвідношення студентів і викладачів у країнах Організації економічної співпраці та розвитку – 14,9 студента на одного викладача. По-друге, викладач повинен щонайменш вдвічі менше курсів на семестр.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *