Організатора антиклерикальної акції під Мистецьким Арсеналом визнано невинуватим у вчиненні правопорушення

ya03.09.2013 Апеляційний суд м.Києва скасував постанову Печерського районного суду м.Києва, якою організатора (заявника) антиклерикальної акції під Мистецьким Арсеналом 26.07.2013 було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч.2 ст.185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та закрив провадження в справі про адміністративне правопорушення стосовно організатора (заявника) акції в зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення. Текст постанови:  http://reyestr.court.gov.ua/Review/33262376

Нагадаємо, 26.07.2013 вісьмох учасників антиклеририкальної акції біля стін Мистецького Арсеналу було брутально затримано працівниками міліції без пояснення жодних причин та у автозаку доправлено до Печерського РУ ГУ МВС України у м.Києві – http://avtonomia.net/2013/07/26/pop-art-i-ment-art-zaderzhaniya-uchastnikov-antiklerikal-nogo-protesta/

На сімох активістів антиклерикального протесту було складено протоколи про адміністративне правопорушення за ч.1 ст.185-1, а на організатора (заявника) – за ч.2 ст.185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення..

Крім того, 27.08.2013 іншим активістом антиклерикальної акції також було успішно оскаржено в апеляційному порядку постанову Печерського районного суду, яким його було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст.185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – http://reyestr.court.gov.ua/Review/33144277

Активісти в своїх апеляційних скаргах посилися на відсутність в їх діях складу адміністративного правопорушення, що доводиться тим фактом, що ст.185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає санкцію за порушення „встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”, а в Україні відсутній спеціальний закон, що встановлював би такий порядок. Отже, і відповідальності за порушення неіснуючого порядку бути не може. Такої ж думки дотримується Європейський суд з прав людини в рішенні по справі „Вєренцов проти України”.

Не зважаючи на те, що активісти АСТ вважають і вважатимуть себе невинуватими за будь-якого прийнятого судом рішення у даній справі та потенційних майбутніх справах проти активістів, що виступають проти антинародних, мракобісних та інших шкідливих ініціатив правлячого класу, все ж ми не бажаємо відмовлятися і від формальних засобів захисту, зокрема – від оскарження рішень, якими активістів притягнуто до відповідальності за начебто вчинені правопорушення. Треба використовувати всі можливі методи.

Невдовзі в Апеляційному суді м.Києва відбудеться ще шість слухань у справах інших активістів антиклерикального протесту. І незважаючи на те, якими будуть рішення по даним справам, ми вже маємо добру напрацьовану практику по визнанню відсутності складу правопорушення у діях активістів, затриманих за ст.185-1, і в разі негативних результатів, ми будемо звертатися до Європейського суду з прав людини, який однозначно визнає незаконність притягнення активістів до адміністративної відповідальності та присудить з держави України компенсації активістам. Це дасть можливість витратити отримані кошти на лібертарну пропаганду.

2 Comments on “Організатора антиклерикальної акції під Мистецьким Арсеналом визнано невинуватим у вчиненні правопорушення”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *