Неонацисти зі “Свободи” напали на профспілкового активіста

Ввечері 11 вересня на члена незалежної студпрофспілки “Пряма діята активіста Громадського руху “ЧесноПавла Миронова у центрі Києва був скоєний напад. Павло отримав черепно-мозкову травму і наразі перебуває в лікарні. Троє невідомих напали на Миронова, повалили його з ніг та почали бити. Після втручання перехожих вони розбіглися. Свої обличчя нападники сховали хустками.

Незалежна студпрофспілка має всі підстави вважати, що на активіста напали бойовики-нацисти з молодіжного угрупування С14 – бойового підрозділу  ультраправої партії ВО Свобода, який займається вуличним терором. Також очевидним мотивом є профспілкова діяльність Павла, його принципова позиція та наполеглива робота в студентській профспілці та громадському русі “Чесно”. Нашого товариша впізнали в обличчя, адже його можна було побачити на більшості масових студентських протестів з 2009 року, на студентських зборах і акціях у Києво-Могилянській академії.

З того часу, як незалежна студпрофспілка “Пряма дія” брала участь в успішних кампаніях проти введення платних послуг у вишах та нового закону “Про вищу освіту”, проти “Прямої дії” регулярно вчиняються провокації з боку членів та прибічників ультраправої партії, що наразі має місця в українському парламенті. Профспілчани неодноразово отримували погрози, на них вчинялися групові напади.

Це вже друга атака за останній місяць. 12 серпня двоє неонацистів із закритими обличчями напали на активіста студентської профспілки “Пряма дія”, Богдана Білецького. Останній був госпіталізований зі струсом мозку. Він вийшов з лікарні лише за три дні до наступного нападу.

Напади на наших друзів та товаришів є частиною ультраправого насилля, яке заполонило вулиці країни останнім часом. Так, 19 червня свободівці нападали на студентів у Києво-Могилянській академії. Під корпусом університету студенти проводили пікет проти лекції депутатки Ірини Фаріон в Могилянці. 8 червня 2013 року дописувач “Лівого берега”, журналіст Георгій Ерман був оточений націоналістами біля метро Дарниця. Вони змушували його викрикувати націоналістичні гасла на камеру та погрожували побиттям у разі відмови. 15 квітня 2013 був скоєний замах на вбивство активіста Автономної спілки трудящих Влада Н. Нападники застосували холодну зброю. Лише своєчасне втручання лікарів та перенесена ним операція врятували хлопця від смерті. 20 квітня 2012 року, в день народження Адольфа Гітлера, київський журналіст і активіст Андрій Мовчан став жертвою нападу групи ультраправих . 8 грудня 2012 року ультраправі, застосовуючи газові балони, скоїли напад на демонстрацію, присвячену захисту прав ЛГБТ. Того ж дня декілька учасників акції стали жертвами інших нападів правих радикалів. 1 грудня 2012 року в Тернополі відбувся напад на презентацію журналу соціальної критики “Спільне”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *