У київській школі пахне ладаном, а дітей змушують молитися

Батьки школярів захищають їхнє право на вибір релігії.

Діти, школа Діти більше моляться, ніж навчаються Православний скандал стався у середній школі Києва: батьки обурені тим, що їхніх дітей примушують молитися перед обідом та читати псалми замість занять у групі подовженого дня. Вони підозрюють, що школу можуть перепрофілювати, – йдеться в сюжеті ТСН.19:30. Батьків обурили розповіді власних дітей. Два роки тому на базі школи відкрили два експериментальні класи, що навчалися за програмою педагога Ушинського. Проте уроків у дітей майже не було, бо вони займалися молитвами. Згодом на базі школи розпочав роботу просвітницький центр імені княгині Ольги. На його базі, кажуть батьки, відкрилися гуртки з цілком світськими назвами та релігійним наповненням. До дітей підходив батюшка і цікавився, чи вони молилися перед обідом. Потім дітей почали водити на екскурсії до каплички на місці Десятинної церкви. Батьки обурюються, що це відбулося без їхнього відома. Парафіяни каплички підтверджують, що школярі тут бувають. У класах висять ікони і пахне ладаном. У таких умовах діти розвʼязують задачі із математики. Виконувач обов’язків директора Наталя Гура каже, що експериментальні класи в школі справді є. Мовляв, дітям розказують про моральність, етику. Спочатку ТСН навіть погодилися показати підручники, за якими навчаються діти, а потім попросили залишити приміщення. За кілька годин стало відомо, що Наталя Гура – більше не директор.

Батьки побоюються, що новий керівник реорганізує школу. Мовляв, вона буде називатися “Володимирський колегіум” і сюди будуть набирати православні класи. Директор організації “Україна православна” Олег Бойко-Бойчук підтвердив, що у будівлі школи справді працює духовно-просвітницький центр княгині Ольги. Нічого незаконного в його роботі директор не бачить, проте не памʼятає, чи приходили до школи священики. Але мріє про “Володимирський колегіум”.

Батьки нинішніх школярів мають намір і далі відстоювати школу. Вони переконують, що Україна поки є світською державою. Тому батьки збирають підписи під зверненням до Міністерства освіти, щоб захистити право дітей обирати.

ДЖЕРЕЛО

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *