Янукович боїться, що політичний радикалізм може зашкодити авторитарній модернізації

Янукович боїться, що політичний радикалізм може зашкодити авторитарній модернізації

 

Президент України вважає, що саме політичний радикалізм та екстремізм  посилюють руйнівні тенденції у суспільстві. Про це повідомляє сайт Президента.

 

«Останнім часом ми стикнулися з новою, надзвичайно серйозною проблемою –  політичним радикалізмом та ідеологічними крайнощами. Саме вони стали причиною бійок на майданах та зростання напруги у суспільстві», – наголосив Віктор Янукович під час засідання Ради регіонів в Ялті.

 

Президент вважає, що причини соціального напруження, насамперед, соціальні. За давньої звичкою він переклав відповідальність на попередню адміністрацію.  Втім, дісталося на горіхи і Табачнику. Певно час перебування цього чиновника на посаді голови МОНМС добігає кінця. Критика Януковича на адресу Табачника носила різкий, але дуже неконкретний характер. Можливо це є натяком на низьку ефективність “ідеологічної обробки” населення.

 

«Мусимо визнати: гуманітарна політика держави у сфері освіти, культури, молоді – неефективна. Майже на нулі просвітницька робота», – констатував Президент.

 

«Хочу попередити Дмитра Табачника (Міністр освіти і науки, молоді та спорту) разом з Сафіулліним (голова Державної служби молоді та спорту України): якщо ви будете проводити таку політику, яка сьогодні не об’єднує молодь, а змушує виходити на вулиці з різними гаслами, ви закінчите тим, чим закінчили ваші попередники на минулому засіданні уряду. Це дуже швидко закінчиться», – підкреслив Президент.

 

Віктор Янукович додав, що це стосується і деяких місцевих керівників. «Я хочу звернутися до голів облрад: шановні колеги, візьміть ці питання також собі на озброєння. І попрацюйте разом з чиновниками, які разом з вами несуть відповідальність за ситуацію в регіонах», – наголосив Глава держави.

 

Він підкреслив, що  подібні проблеми пов’язані не з відсутністю коштів. «Дехто мені каже, що не вистачає повноважень чи грошей. Я скажу: не вистачає ініціативи», – вважає В.Янукович.

 

«Тому я хочу попередити: впровадження нової гуманітарної політики – це наша з вами справа і наше найближче майбутнє. Не повинні осторонь бути і ЗМІ», – сказав Президент.

 

Він поставив вимогу до Громадської гуманітарної ради при Президентові України і Уряду терміново опрацювати цю проблему і протягом місяця внести свої пропозиції.

 

В.Янукович також звернув увагу, що під час подій у Львові місцеві органи влади, силові структури виявились погано орієнтовані в ситуації. Ні профілактики, ні запобігання конфлікту, ні оперативних дій по недопущенню бійок – нічого не було зроблено вчасно і так, як треба, сказав Президент.

 

«Звертаюся до всіх без винятку правоохоронних органів, їх керівників: врахуйте це в своїй роботі», – сказав Глава держави. Він зазначив, що чекає від правоохоронних органів пропозицій щодо  недопущення подібних проявів в майбутньому.

 

Віктор Янукович підкреслив: кожен правоохоронець повинен пам’ятати, що його непрофесійні дії чи перевищення повноважень – це привід для обурення суспільства. «А для мене це буде привід для реагування, тобто для звільнення таких працівників. І тут гри в папери не буде ніякої. Ми будемо приймати рішення», – наголосив Президент, перекладаючи відповідальність з себе та уряду на місцевих офіцерів міліції.

 

Звертаючись до присутніх на Раді регіонів, Віктор Янукович також підкреслив, що як Глава держави завжди буде особисто реагувати на кожний радикалізований конфлікт. «І винні будуть нести за це відповідальність», – підкреслив він.

 

«Такі конфлікти, безумовно, гальмують розвиток в цілому всієї держави. І сьогодні політичний радикалізм – це пряма загроза зриву модернізації, це шлях до протистояння в суспільстві.  Такі політичні ігри можуть привести навіть до розколу країни.  Таких випадків у світі було багато», – наголосив Глава держави.

«Як свідчить історія, політичні екстремісти, а інколи навіть політичні провокатори, дуже яскраво виглядають в очах простої людини. Ми з вами це знаємо. Але вони свідомо і цілеспрямовано формують конфлікти, що загрожують стабільному життю, мирному розвитку країни», – сказав Президент.

Таким чином голова держави визнав, що політичний радикалізм та культурні конфлікти, які підживлювалися в період його правління, вже перестали бути  корисними для влади і починають загрожувати політиці авторитарної модернізації.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *