Роботодавці в Україні масовано наступають на профспілки – річний огляд Міжнародної конфедерації профспілок

Протягом 2010 року в Україні масово порушувалися права профспілок, повідомляє Міжнародна конфедерація профспілок в річному звіті про порушення прав профспілок. При цьому роботодавці часто не несли відповідальності за ці дії.

Хоча в Україні законодавчо закріплено права профспілок, право на страйк у країні суттєво обмежено, йдеться в моніторингу. Так, держслужбовці в Україні не можуть страйкувати, а список послуг першої необхідності, працівникам яких також заборонено страйки, є суттєво довшим за міжнародні стандарти. За страйки в цих сферах передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до трьох років. Проте головною причиною порушень щодо профспілок є те, що роботодавці часто ігнорують законодавство про їхню діяльність.

Сама тільки Федерація профспілок України зафіксувала 76 випадків у 59 компаніях, коли керівництво порушувало законодавство про профспілки. Роботодавці за допомогою різноманітних заходів і санкцій перешкоджають створенню профспілок і вступу до них. Переговори між профспілками та менеджментом поступово перестають бути ефективним інструментом покращення умов праці. У багатьох випадках роботодавці просто відмовляються іти на переговори.

Роботодавці використовують різну тактику, щоб дискримінувати профспілки та погрожувати їхнім лідерам, сказано в звіті. Часто членів профспілки звільняли без згоди профспілки. Роботодавці вдавалися до репресій на адресу профспілкових активістів і лідерів, які зазнавали протизаконних звільнень чи дисциплінарних санкцій, а також до тиску на членів профспілок з метою змусити вийти з них. У багатьох регіонах до суду надходили скарги на профспілки з вимогою представити внутрішні документи профспілок. Ці скарги часто містили фальшиві адреси та назви посад позивачів, а також неправдиві посилання на рішення профспілок, які буцімто порушують права позивачів. Пізніше Конституційний і Верховний суди України підтвердили протизаконність втручання у внутрішні справи профспілок.

Через тиск суттєво зменшується кількість членів профспілок. Найбільш кричущі приклади: кількість членів профспілки «Октан» ЗАТ «Линік» протягом 2007-2010 рр. зменшилася з 900 до 148, а на Нікопольському заводі феросплавів, де активістів викликали на килим кілька разів за зміну й погрожували звільненням і провалом переатестації, кількість профспілчан впала з 200 до 10 тільки за 3 місяці в листопаді-грудні 2010 р.

У звіті повідомлено, що багато компаній («Ленінська кузня», Суднобудівний завод імені 61 комунара в Миколаєві, Карловський механічний завод, «Південна-холдинг» у Криму, Шосткинський казенний завод, ТОВ «Перспектива» у Дніпропетровську) фактично практикували крадіжки профспілкових коштів – вони відраховували членські внески з зарплат профспілчан, але замість перераховувати їх профспілкам використовували ці гроші на власні потреби.

 

Колектив сайту не поділяє місцями доволі опортуністичну тональність звіту, але викладені факти самі по собі є вельми красномовними і без наших редакційних коментарів.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *