Депутат-банкір піариться за рахунок заборгованої зарплатні

Народний депутат України та кандидат-самовисуванець у виборчому окрузі №221 Василь Горбаль веде передвиборчу кампанію за допомогою газети „Пульс Києва”, працівникам якої не виплачено зарплату. Ця газета стала відома через скандал: 60 звільнених працівників не отримали зарплату за три місяці. Про це стверджують у незалежній профспілці „Захист праці”.

Зважаючи на ці обставини, агітація виглядає напрочуд цинічно. Чого лише варта назва запису у блозі на „Українській Правді”: „Киянам – високі пенсії і зарплати”, — заявляють у профспілці. ”Жадібність, прагнення будь-що максимально розбагатіти, культ багатства і споживання вже, можна сказати, перетворились на частину української культур”, — ці слова з випуску газети №40 від 27 вересня ц.р., гадають у профспілці, можна з упевненістю висловити на адресу пана Горбаля. «Василь Горбаль намагається справити враження лояльного до преси політика, відвідує акції проти цензури. Але не можна вірити обіцянкам тих, хто ще не виконав свої законні обов’язки», — упевнені у „Захисті праці”.

Перший номер газети „Пульс Києва” вийшов у жовтні 2008-го року. Тоді ж виник сайт http://puls.kiev.ua  Ці продукти створювались видавництвом ТОВ „Медіа Поінт”, яке від самого початку пов’язували з регіоналом Василем Горбалем. За півроку газета припинила випуск, а весь штат було звільнено без попередження, виплати вихідної допомоги і заборгованості по зарплаті за три останні місяці роботи. Частина колективу створила первинну організацію незалежної профспілки „Захист праці” . Деякі профспілчани виявили бажання захищати права у суді. Так, за допомогою юриста Віталія Дудіна редактор Світлана Цибульська виграла суд першої і апеляційної інстанції: згідно судового рішення, їй мають виплатити борг із зарплати на суму 4 110 грн. і компенсацію за порушення строку розрахунку на суму 13 476 грн. З цих грошей стягнено лише тисячу гривень: державні виконавці повідомили, що підприємство не має коштів.

”Яким було здивування, коли ми дізнались, що газета „Пульс Києва” відновила свій випуск на час передвиборчої кампанії”, — відзначає пані Цибульська. Засновником газети значиться кандидат у народні депутати України Василь Горбаль, а наклад складає 10 тис. примірників. ТОВ „Медіа Поінт” так і не було ліквідовано. На сайті також стоїть передвиборчий банер Горбаля. Ситуація є кричущим порушенням Кодексу законів про працю: адже згідно нього всі надходження на рахунки підприємств мають спрямовуватись на оплату праці. Згідно вітчизняної судової практики, власник є роботодавцем і несе всі обов’язки перед трудовим колективом, адже заснована ним юридична особа виражає волю засновника (навіть якщо останній і не здійснює безпосереднього управління).

Активісти обіцяють докласти усіх зусиль для того, щоб Василь Горбаль не потрапив у парламент наступного скликання, якщо їхні вимоги не будуть виконані. Зокрема, вони вимагають Василя Горбаля погасити заборгованість перед працівниками по заробітній платі і виплатити компенсацію за порушення строків розрахунку, а також виконати судове рішення перед Світланою Цибульською. Від органів державної влади працівники вимагають контролювати здійснення цих виплат. «Наразі ошукані працівники підприємства готові вдатись до акцій протесту із залученням міжнародних профспілкових організацій», — додають у «Захист праці».

Джерело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *