Незалежні профспілки інформували про небезпеки неоліберальних ДЕформ (ФОТО)

28 червня, в День конституції, представники лівих профспілок «Захист праці», «Пряма дія» та «Автономна спілка трудящих» провели під Верховною Радою акцію протесту “проти неоліберальних ДЕформ”, курс на які взяло керівництво країни. Серед найнебезпечніших ініціатив було згадано проект пенсійної реформи, Трудового кодексу і нового Житлового кодексу, а також законопроект «Про вищу освіту». На думку протестуючих, Конституція, 15-річчя якої відзначається, не є перешкодою для антисоціальної політики. “Гарантія прав – класова боротьба, не Конституція“, – промовляв один з плакатів.

Пенсійна реформа, на прийнятті якої наполягає МВФ, різко погіршить добробут більшості громадян, які змушені будуть працювати довше і отримувати меншу пенсію. Зокрема, законопроектом передбачається ввести накопичувальну пенсійну систему замість діючої солідарної, що в умовах означатиме запровадження масштабної фінансової афери за рахунок звичайних людей. Пенсійна «піраміда» буде більш сильним і болісним ударом, ніж усі «МММ», разом узяті.

Трудовий кодекс, який проштовхує керівник Федерації профспілок України Василь Хара разом з організаціями роботодавців, спрямований на радикальне погіршення становища найманих працівників. Роботодавець отримає можливість вводити на своєму підприємстві робочий тиждень, довший за 40 годин, а також приймати власні «нормативні акти», які замінятимуть законодавство України. Він матиме змогу вести відеоспостереження за працівниками і звільняти їх за власним бажанням. Права і повноваження профспілок буде радикально скорочено – віднині дозволяється звільнення всупереч позиції профспілки.

Новий Житловий кодекс не лише поставить усіх мешканців багатоквартирних будників у феодальну залежність від приватних ЖЕКів – «управляючих контор» – але й передасть у власність мешканцям прогнилі труби, непрацюючі ліфти і затоплені підвали, які наразі належать державі. Держава не має наміру проводити перед цим капітальний ремонт усього цього «багатства», хоча мешканці квартир регулярно оплачують відповідні послуги в комунальних рахунках. До того ж, новий Житловий кодекс остаточно ліквідує право громадян на безкоштовне житло і полегшить процедуру виселення людей з їхнього помешкання в інтересах фірм-забудовників.

Проект Закону України «Про вищу освіту» не дарма викликав протести студентів. Його норми розширяють можливості для корупційного шантажу з боку адміністрацій ВУЗів, оскільки збільшується кількість оціночних підстав для виключення студентів. Так, передбачена норма про виключення за “академічний плагіат”, під яким розуміється навіть часткове відтворення інформації без зазначення джерел.

«Сьогодні зловживання з боку капіталу та чиновників можливі через пасивність народу, а в майбутньому численні порушення будуть узаконені за допомогою нормативних актів. Гарантії, які стали звичними і ледве забезпечують виживання народу, можуть перетворитись на недоступний привілей», – застерігає юрист профспілки «Захист праці» Віталій Дудін.

Учасники акції роздавали інформаційні матеріали про небезпеки, які несуть в собі ініційовані владою реформи, і обіцяли розгортання інформаційно-просвітницької кампанії протесту проти «авторитарної модернізації», яку прагне провести президент Віктор Янукович. Вони закликали міністра соціальної політики Сергія Тігіпка виконати свою обіцянку достроково і піти в відставку, захопивши разом з собою інших реформаторів: В. Януковича, М. Азарова, В. Литвина і П. Симоненка. На це натякав плакат “Тігіпко, будь мужиком, йди у відставку! Бігом”. «Затягування пасків, як цього хоче правляча коаліція, не буде. Нехай усі вони «з огидою» забираються геть, інакше неодмінно почнуться протести на зразок грецьких і іспанських», – попередив представник «Автономної спілки трудящих» Максим Нечипоренко.

Джерело: “Хроніка самозахисту”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *