Правозахисники: Без економічної демократії політична демократія — фікція

«Основна причина порушення економічних і соціальних прав в Україні – узурпація великим капіталом права власності народу на природні багатства. Згідно зі статтею 13 Конституції України природні багатства — власність народу, тому природну ренту має бути спрямовано до державного бюджету. У нас же вона привласнюється приватними особами», – сказано в маніфесті правозахисників України «Громадськість проти безправ’я», прийнятому на V Форумі правозахисних організацій консенсусом усіх 121 учасників.

 
На думку авторів маніфесту, «Порушення прав і свобод громадян у нашій державі стали явищем системним, і це відслідковується у відвертому використанні правоохоронних органів для переслідування незгідних з діями влади, у численних порушеннях громадянських свобод, у першу чергу, свободи мирних зібрань та вільного вираження поглядів, у сприянні існуванню корумпованої судової системи, націленої не на захист прав людини, а на обслуговування чиновників та великого бізнесу, в намірах можновладців із допомогою антисоціальних законів ліквідувати економічну конкуренцію, знищити середній та малий бізнес, встановити неофеодальні відносини між працедавцями та найманими працівниками, у спробах влади усунути громадськість від участі в управлінні державою».

За словами правозахисників, усі мільйонні й мільярдні статки українських багатіїв мають одне джерело – пряме або непряме присвоєння природної ренти шляхом захоплення й корупції або шляхом створення вертикально-інтегрованих компаній олігархів – «за технологічним ланцюжком, наприклад: вугілля — кокс — метал — експорт першого переділу за мінімальною вартістю. Потім за кордоном: прокат — спеціалізована продукція з високою доданою вартістю (у Польщі й Румунії на своїх же заводах) — реалізація на світових ринках і залишення виторгу на офшорних рахунках».

«Нееквівалентний обмін між ланками зазначеного ланцюжка висмоктує, як пилосос, прибуток в офшор, у результаті чого робочі селища перетворилися на індустріальні гетто, бюджети всіх рівнів виснажені, а рівень експлуатації праці найвищий серед країн-сусідів. Заробітна плата і пенсії не встигають за зростанням цін, і рівень життя стає все нижчим. «Чорні діри» в бюджеті ліквідують за рахунок наукових, освітніх, медичних та культурних установ», – обурені правозахисні організації. «Це безсоромне пограбування працюючих не бентежить ані державні органі, ані «офіційні» профспілки — «школу опортунізму». Навпаки, ця надексплуатація цинічно виправдовується нестачею грошей», – додають вони.

 

Спроби робітників для захисту своїх прав створювати незалежні профспілки власники припиняють якомога жорстокіше — звільняють таких робітників за надуманими причинами.  На папері залишились конституційні гарантії ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування, безоплатної медичної допомоги. Тому й за динамікою смертності Україна йде попереду всієї Європи. Відсутня ефективна діагностика, немає необхідного лікування на ранніх стадіях захворювань, у більшості населення не вистачає коштів на відновлення і підтримку здоров’я. Катастрофічно низькою стала якість освіти. Молодь не бачить зв’язку між своєю освітою і своєю життєвою перспективою. Не краща ситуація в аграрній сфері. «Реформування» колишніх колективних господарств було здійснене в інтересах нібито «ефективних власників». Але при цьому основна маса селян залишилась зайвою у новій системі господарювання, зауважують правозахисники: «Великі масиви нерухомого майна колективних господарств були просто пограбовані, розпайоване майно було викуплено за безцінь, а оренду землі здійснено ще до оформлення державних актів на право власності на земельну ділянку».

«Антиправова, антисоціальна практика державних установ відносно громадян України, є похідною від кричущого розриву між багатством купки сімей, що контролюють ресурси і владу в України, та бідністю населення країни», – упевнені автори документу.

За їх словами, пропоновані зараз владою реформи, зокрема, пенсійна, трудового законодавства, житлова «засновані на порочній ідеології ринкового фундаменталізму, для якого люди праці — функція, товар, а пенсіонери й діти — небажана стаття видаткової частини бюджету». Будь-які привілеї для окремих соціальних груп (щодо пенсій, податків, дотацій та пільг для підприємств олігархів і т. ін.) вони пропонують розглядати як порушення статті 24-ої Конституції України.

«Без економічної демократії політична демократія — фікція», – підсумовують вони.

Також у маніфесті йдеться про порушення громадянських прав і політичних свобод, свавілля правоохоронних структур, дискримінацію та порушення екологічних прав в Україні.

Повний текст документу читайте тут.

 

посилання по темі:

Реформа пенсионная, а грабят молодых


28 ЧЕРВНЯ. Проти неоліберальних ДЕформ: акція українських лівих


КПУ будет продолжать «защищать интересы трудящихся» в неолиберальном правительстве

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *