В Києві пройшов анархістський Першотравень

may-1Першого травня київські анархісти відсвяткували День міжнародної солідарності трудящих маршем, що носив назву «Хліба і волі». Понад 200 осіб пройшли від станції метро «Арсенальна» до Контрактової площі. Організатором маршу виступила студентська профспілка «Пряма дія», синдикалістська ініціатива Автономна спілка трудящих, Антифашистська дія. До акції приєдналися багато позаорганізаційних анархістів, анархісток та антифашистів, антифашисток.

В голові колони йшли представники та представниці міжнародної музично-політичної мережі «Ритми спротиву». З барабанами та іншими перкусійними інструментами вони задавали ритм ході. Демонстранти, «озброєні» чорними та діагональними прапорами і транспарантами, скандували: «Революция, анархия, мир, труд, май!», «Доля одна – класова війна!», «Геть усі патріархати, анархізм у кожну хату!», «Ні бога, ні пана, ні націй, ні кордонів». Під час виступів активісти говорили про наступ правлячого класу на соціально-економічні інтереси трудящих, про необхідність подолання гендерного та інших форм гноблення. Також демонстранти скандували гасла на  підтримку ув’язнених в Росії та Білорусії анархістів.  У демонстрації взяли участь представниці феміністських, екологістських ініціатив, зокрема перед демонстрантами виступили члени/членкині Союзу Журналістів “Природа над усе”.

На жаль, святковий настрій псували провокації з боку ультраправих та міліціонерів. Ще перед початком ходи на невелику групу антифашистів напала зграя нацистів, що чисельно їх переважала – але їхню провокацію вдалося швидко нейтралізувати. Згодом «ініціативу» підхопили співробітники міліції, що супроводжували марш: вони раптово почали витісняти демонстрантів з проїжджої частини (на вузькому тротуарі місця для всіх не вистачало). Міліцейське начальство стягнуло спецназівців-«космонавтів», а активісти почали скандувати: «Ні поліцейській державі!». Зрештою конфлікт було вирішено на користь демонстрантів: вони явочним порядком відтіснили охоронців режиму.  Один із міліцейських чинів намагався переконати демонстрантів прибрати «провокаційне» гасло «Розпалюй полум’я класової війни». Демонстрант відмовився прибирати «провокаційний» плакат, а міліціонер вирішив не продовжувати дискусії.

У жовтих жилетках на  акції були присутні коаліції за право на мирний протест. Вони контролювали дії міліції та збирали інформацію про можливі  порушення з боку «правоохоронців». Це організація, що бореться проти обмеження права на мирні збори. Пряма Дія є підписантом документів цієї  коаліції, а АСТ принципово підтримує боротьбу проти введення законодавчих обмежень свободи.

Наприкінці маршруту, під пам’ятником видатному українському пірату Петру Сагайдачному, розпочався культурно-політичний фестиваль, організований «Прямою дією». Члени профспілки проводили лекції та вуличні святкування, а активістки антифашистської ініціативи «Їжа замість зброї» роздавали перехожим безкоштовну веганську їжу.

Нижче можна подивитися фото з маршу.
[slideshow]

One Comment on “В Києві пройшов анархістський Першотравень”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *