Ліві радикали пікетували банк Коломойського

2Активісти Автономної спілки трудящих пікетували відділення ПриватБанку на київському житловому масиві Троєщина (вул. Т. Драйзера). Вони заявили, що розпочинають кампанію протестів проти діяльності групи “Приват” на знак солідарності з шахтарями та металургами, які страйкують на грузинських підприємствах цієї групи.

 

Групі “Приват”, підконтрольній Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, у Грузії належать Зестафонський завод феросплавів та Чіатурський марганцевий комбінат. Починаючи з осені минулого року на цих підприємствах триває хвиля страйків, голодувань і акцій протесту: робітники вимагають підвищення зарплатні та поліпшення умов праці. Заробітна платня шахтаря на грузинському підприємстві в кілька разів менша, ніж в Україні. На сьогоднішній день роботу припинили 1600 робітників феросплавного заводу та невизначена кількість шахтарів. На початку червня представники власника погодилися вступити в переговори зі страйкарями, хоча раніше відкидали всі їхні вимоги.

 

Українські трудящі також страждають від дій Коломойського – торік цей одіозний капіталіст навіть переміг у конкурсі на звання “Найгірший роботодавець”, – заявляють представники Автономної спілки трудящих. Вони нагадують про те, що два роки тому було ліквідовано  «Газету по-київськи», журнал «Профіль», а підрядники  сайту  «Главред» довго не отримували грошей за виконані роботи.  Цього року авіакомпанія “Аеросвіт”, що входила до групи “Приват”, була доведена до банкрутства власниками, що призвело до скорочення тисяч працівників і працівниць: з багатьма досі не розрахувалися по зарплатним боргам. В “ПриватБанку”, за інформацією активістів, діє потогінна система, коли зарплатня залежить не стільки від виконання прямих службових обов’язків, скільки від пошуку клієнтів і нав’язування їм банківських послуг. Восени минулого року група “Приват” примусила уряд знизити тарифи на електроенергію для її феросплавних заводів. Тарифи було знижено в півтора рази за рахунок держбюджету, тоді як для населення їх можуть у другому півріччі 2013 р. підвищити.

 

Суть нашої акції полягає у застереженні всіх людей, які хоч якось пов’язані з групою “Приват” та прізвищем Коломойського, не очікувати  нічого хорошого від того, хто заради власного збагачення переступає через права своїх робітників та клієнтів. Компанії можуть мати відмінні назви і спеціалізуватися на різних сферах діяльності, але якщо у числі їх власників є Коломойський, можна із легкістю спрогнозувати, що дуже скоро у компанії будуть проблеми із персоналом, виплатою зарплатні та довірою клієнтів. Ми перманентно знаходимося у війні з капіталом, але компанії на кшталт таких, що належать Коломойському – наша першочергова мішень”, – заявили пікетувальники.

 

Невдовзі після початку пікету до банку прибуло авто з працівниками приватної охоронної фірми. Вони заявили, що їх викликало керівництво банківського відділення і попросило перешкодити проведенню акції протесту. Представник керівництва вийшов і почав фотографувати активістів. Втім, охоронцям пояснили неправомірність спроб припинити пікет. .

 

“Приват” – найбільша українська фінансово-промислова група. Під її контролем перебувають Орджонікідзевський і Марганецький ГЗК, Нікопольський, Стаханівський і Запорізький феросплавні заводи, Кременчуцький НПЗ, компанія “Укрнафта”, “ПриватБанк”, телегруппа “1+1” та інші медіа-активи, “Міжнародні авіалінії України”, а також низка активів в Австралії, Гані та Грузії. Група не об’єднана юридично і не має єдиної штаб-квартири.

 

Автономна спілка трудящих – синдикалістське об’єднання лівих та профспілкових активістів, що бере участь у робітничому, студентському та феміністичному русі; в опорі прекаризації найманої праці; в боротьбі проти знищення соціальної інфраструктури (доступної та якісної освіти, охорони здоров’я, громадського транспорту). АСТ веде кампанії проти нового Трудового кодексу, медичної реформи, корпоратизації “Укрзалізниці”.

 

3 (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *