Один із інститутів НАНУ хочуть ліквідувати

Від АСТ. Перша частина листа, що надійшов до нас від співробітниці Інституту світової економіки та міжнародної політики Національної академії наук України, що висвітлює рейдерство та штучне довдення інституту до банкрутсва задля привласнення нерухомості. З повним текстом ви можете ознайомитись тут.

Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України є об’єктом рейдерських атак, з якими пов’язана нова адміністрація Інституту на чолі з т.в.о.директора Гаврилюком Олегом Вікторовичем, котра за підтримки окремих посадових осіб в Президії НАН України намагається приховати факти фінансових зловживань і зловживань службовим становищем старої адміністрації Інституту, яку очолював академік НАН України Пахомов Юрій Миколайович.

З огляду на попередні махінації старої адміністрації інституту з майном установи, з документами на будівлю і прилеглу ділянку, з договорами про оренду, можна стверджувати, що йдеться про плани доведення Інституту до банкрутства з подальшим відчуженням будівлі з метою подальшого її продажу приватним особам.

Варто відзначити, що з усім цим комплексом злочинів слідство пов’язує вбивство у лютому 2011 р. заступника директора з наукової роботи ІСЕМВ НАН України доктора економічних наук Новицького Валерія Євгеновича.

Колишня адміністрація інституту, в тому числі, Пахомов Ю.М., Серебряна К.А. та Гресь В.М., а також посадові особи з Президії НАН України досі не понесли належного покарання за скоєні злочини.

Під час ревізії фінансово-господарської діяльності інституту, що здійснювалась Державною фінансовою інспекцією впродовж періоду з 01.01.2011 по 01.10.2012 рр., було встановлено та задокументовано факти незаконної передачі та відчуження державного майна, доведення державної установи до штучного банкрутства, отримання бюджетних коштів за фактично невідпрацьований час, невиплати заробітної платні в повному обсязі та низка інших кричущих правопорушень.

Зокрема, було виявлено, що із порушенням чинного законодавства адміністрацією інституту впродовж зазначеного періоду було використано 5,1 млн. грн., з них 4,5 млн.грн. – внаслідок порушень ведення бухгалтерського обліку та складання звітності, кошторисної дисципліни і законодавства з оплати праці. (Розпорядження Президії НАН України №97 від 14 лютого 2013 р.)

За дозволом [т.в.о. директора] Греся В.М. розташований по сусідству з інститутом ресторан Авалон (ТОВ «Будапешт ЛТД») згідно з Актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства №37/10 використовує суміжну земельну ділянку, яка у відповідності до Державного акту на право постійного користування від 20.06.2000 №76-4-00016 належить ІСЕМВ НАН України. На земельній ділянці розташовано тимчасову споруду (навіс) площею близько 71 кв.м. без правовстановлюючих документів на землю (Акт обстеження земельної ділянки №130/10 від 01.03.2013).

Зараз ресторан Авалон споруджує прибудову, яка заходить на прибудинкову територію Інституту. Крім того, ресторан без попереднього узгодження з  керівництвом Інституту використовує його прибудинкову територію для розміщення будівельних матеріалів.

15 березня 2013 р. Президією НАН України за ініціативи академіка Лібанової Е.М. була прийнята Постанова “Про наукове забезпечення економічних реформ”, в якій йшлось про плани щодо злиття трьох інститутів, серед інших — ІСЕМВ НАН України, і підпорядкування їх Міністерству фінансів України. Президією був розроблений відповідний проект, в якому було враховано пропозицію колективу Інституту стосовно нової назви установи. Однак, наскільки відомо, згаданий проект досі не затверджений Президією НАН України, та офіційної Постанови президії про реорганізацію ІСЕМВ досі немає.

Наукові теми на наступний 2014 р. і відповідне фінансування за науковими темами (тобто фонд заробітньої плати) досі не затверджені.

Президією НАН України прийнято рішення не проводити у поточному році щорічний набір в аспірантуру; крім того, поставлений під загрозу захист наукових робіт цьогорічного випуску аспірантів через невиконання своїх прямих обов’язків нинішнім т.в.о.директора Гаврилюком О.В. в період його незаконного перебування на посаді в.о.зам.директора Інституту.

На даний момент існування Інституту Світової Економіки і Міжнародних Відносин НАН України під загрозою.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *