Будівельникам ТРЦ “Гулівер” і “соціального житла” не платять зарплатню

gulliverДо Автономної спілки трудящих звернулася будівельна бригада малярів, які працюють у Києві на різних об’єктах, але вже більше двох місяців не отримують зароблені гроші. За словами працівників, з 22 липня по 27 серпня 2013 року вони працювали на будівництві багатофункціонального комплексу Gulliver, який нещодавно з великою помпою відкрився біля Палацу спорту (Спортивна пл., 1-А). Цей 51-поверховий хмарочос, що претендує на звання найвищого будинку України, є справжнім зразком українського капіталізму: гламур і розкіш, побудована на нахабному пограбуванні робітників.

Бригада виконала весь обсяг робіт, який прийняв замовник – ТОВ «Аскаліт», фірма-підрядник. Начальство – Олексій Сергійович Ткаченко та Олег Володимирович Лойко – пообіцяли виплатити зарплатню протягом тижня-двох, щойно з ними розрахується генпідрядник будівництва, відома фірма-забудовник «Аеробуд». А поки що вони запропонували не втрачати часу й перейти на новий об’єкт, де пообіцяли робітникам хороший гуртожиток за половину вартості проживання.

«Оскільки їхні обіцянки були переконливими, ми погодились. Коли ми переїхали на нове місце, вони дійсно проплатили за 10 днів нашого проживання там, і ми з 28 серпня приступили до роботи на об’єкті «Житловий комплекс по вул. Милославській», – розповідають робітники. Житло на Троєщині будував уже інший генпідрядник – ТОВ «БК «Азур груп». Цікаво, що якщо «Гулівер» був суто комерційним проектом, тот тут ідеться про гроші платників податків, тобто тих-таки трудящих: в минулому році «Азур груп» виграла тендер на будівництво чотирьох 25-поверхових житлових будинків із соціальним житлом вздовж вул. Милославської. Продаватимуть готове житло в середньому по 7,5 тис. грн. за квадратний метр – не дуже «соціальна» ціна.

За свої послуги компанія отримає з міського бюджету 320 млн грн. Але робітники, які власне й працювали на будівництві, своїх грошей так і не побачили – незважаючи на те, що їхню роботу прийняв технагляд, було підписано акт виконаних робіт. «Аскаліт» обіцяв робітникам виплачувати щотижня аванси, щоб їм було на що харчуватися й їздити на роботу. Але потім начальники пояснили, що грошей нема. «Після цього 24 вересня ми зупинили свою подальшу роботу, вимагаючи виплату зарплатні за попередній і поточний об’єкти. На сьогоднішній день ніякої зарплатні так і немає, одні обіцянки з тижня на тиждень», – пояснюють будівельники.

Хто саме «зажав» гроші – генпідрядники чи безпосередні наймачі з «Аскаліту» – невідомо. Цікаво, що «Гулівер» розташований просто навпроти Міністерства соціальної політики, яке регулярно звітує про те, як стрімко знижується обсяг заборгованості по зарплатні та підвищується рівень добробуту трудящих. Але ця фізична близькість не допомогла. Не допоміг і той факт, що «доступне житло», яке безкоштовно будували робітники, фінансується з кишень міста і держави. Очевидно, ніхто всерйоз не розраховує, що це житло може бути доступним для тих, хто його будував.

Але можна бути впевненими, що і фірми-забудовники, і чиновники отримали свій шматок хліба з маслом завдяки цим проектам. Не щастить зазвичай лише тим, хто працює безпосередньо на будівництві.

Така практика є звичною для українських будівельників: бригаду наймають неформально, усно домовляючись про оплату, а потім замовник починає розповідати про тимчасові складнощі і говорити, що гроші будуть за тиждень, треба ще трохи почекати. Так триває доти, доки будівельники не зрозуміють, що їх «кинули», і не знайдуть нового замовника. Правда на їхньому боці, але до суду вони не підуть – треба працювати далі, щоб хоч там щось заробити. Начальство це розуміє, тому не дуже боїться наслідків.

Але на цей раз робітники налаштовані рішуче. Вони вже найближчим часом подадуть заяви в прокуратуру, міліцію, податкову інспекцію та інспекцію праці – всі ці відомства мають зацікавитись тим, що відбувається на ударних будівництвах столиці. З будівельниками не оформлювали офіційних трудових стосунків, їм не виплатили заробітної платні, за них не перераховували податки та платежі в фонди соціального страхування, під питанням є дотримання технічних норм і стандартів праці. Тим не менше, робітники мають переконливі докази своєї роботи на підприємстві, які готові надати компетентним органам. Вони не збираються дарувати хазяїну свої гроші. Автономна спілка трудящих допоможе робітникам добитися заробленого в той чи інший спосіб.

Див. також:

Київ. БПШ. Лекції з трудового права (анонс)

БПШ. Аудіозапис другої лекції з трудового права

Робота без оформлення. Як отримати заборговане роботодавцем та не потрапити до в’язниці

Неоформлені працівники. Як повернути зароблене

Знание – сила. Почему радикалу стоит изучать законы

Хорошо подготовленная дикая стачка

Методы анархо-синдикализма

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *