Уряд продовжує задирати тарифи, заморожуючи зарплати

Кабінет міністрів рекомендує Національній комісії регулювання енергетики підвищити вартість електроенергії для населення на 10-40% з червня. Про це йдеться в постанові уряду від 21 травня № 149.

Зокрема, 1 кВт-год електроенергії подорожчає з 28,02 до 30,84 коп. для тих, хто не має кухонних електричних плит і споживає до 150 кВт-год на місяць. Ті, хто не вкладається і цей ліміт, зараз платять 36,48, а будуть платити 41,94 коп. Якщо в квартирі є електрична плита, то тариф зросте з 21,54 до 23,7 коп. за умови споживання не більше 250 кВт-год на місяць або з 28,02 до 32,22 для тих, хто споживає до 800 кВт-год.

Ще раніше виросли тарифи на газ для населення, а восени трудящі отримають квитанції за опалення, у яких теж суттєво зростуть суми. Зростають ціни на товари народного споживання: за даними Держстату, базова інфляція за січень-квітень становить 4,6%. За підсумками року сам Кабмін прогнозує зростання цін на рівні 14% – це найоптимістичніший з усіх наявних прогнозів.

При цьому доходи трудящих формально залишаються на попередньому рівні, а на практиці з’їдаються інфляцією: за ці ж чотири місяці реальна заробітна платня впала в середньому на 11,3%. Уряд не збирається зупинятися на цьому, обіцяючи подальше фактичне зменшення зарплат у державному секторі, скорочення соціальних видатків, скасування пільг. Влада розраховує, що патріотична пропаганда та конфлікт з Росією надійно відволічуть трудящих від їхніх реальних класових інтересів, і ті не помітять, що їх грабує свій рідний уряд і рідні капіталісти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *