Адміністрація НУБіП визнала факти грошових поборів та експлуатації студентів

exploitВ ході чергового візиту членів Автономної спілки трудящих до НУБіП, представник адміністрації ВНЗ підтвердив факти грошових поборів та експлуатації, на які неодноразово скаржились студенти. Через можливий тиск з боку роботодавця, ми не публікуємо ім’я та посаду працівника НУБіП, який надав нам таку інформацію.

В ході бесіди представник адміністрації визнав, що так звана “ознайомлювальна практика”, або “курси лідерства”, як її ще називають в НУБіП дійсно існує. Вона полягає у тому, що ще не зараховані абітурієнти мусять виконувати ремонтні та прибиральні роботи. Також співробітник НУБіП визнав, що у випадку відмови від “практики” студентам пропонується виплатити університету суму в 1000 грн, але підкреслив, що ані роботи, ані грошові стягнення в жодному випадку не є обов’язковими. Тобто, за його словами, будь-які роботи чи грошові внески є добровільними, а відмова від них не тягне за собою жодних наслідків. Нагадаємо, що згідно скарг студентів, роботи чи виплата грошей були представлені їм як обов’язкові. Тих, хто відмовлявся, погрожували не зарахувати.

В ході минулого візиту заступник декана з навчальної роботи Данілов Василь Бенедиктович стверджував представникам АСТ, що ніякої “ознайомлювальної практики”, грошових поборів і тим паче, – незараховування абітурієнта через відмову працювати чи платити не було, немає і бути не може. Проте слова іншого працівника адміністрації фактично підтверджують скарги студентів. Отже, кандидат ветеринарних наук і доцент Данілов Василь Бенедиктович безсоромно збрехав, відповідаючи на запит представників АСТ.

Далі представник адміністрації підтвердив, що на ветеринарно-санітарній та навчальній практиці студенти дійсно залучаються до робіт, не пов’язаних із навчальним планом та затвердженою програмою практики. До цих робіт входило: прибирання корівників, фарбування меблів, побілка стін, миття вікон, чистка обладнання та заготівля овочів і т.д. Ці роботи виконуються у час, відведений на навчання, проте знову ж таки на добровільних засадах. За запевненням нашого співрозмовника, через відмову працювати жодних наслідків для студентів нема.

Скарги на умови життя в гуртожитках під час проходження ветеринарно-санітарної практики теж підтверджені. Представник адміністрації визнав, що загальний стан гуртожитку грубо порушує санітарно-експлуатаційні норми, і студенти дійсно проживають без опалення, гарячої води та подекуди й електроенергії в холодні пори року.

Отже, усі факти правопорушень, на які скаржились студенти НУБіП, підтверджуються. Також підтверджується факт брехні, якою адміністрація прикриває свої порушення від профспілок та громадських організацій.

Автономна спілка трудящих закликає студентів, які потерпають від поборів та експлуатації, відмовлятися від будь-якого примусу до обов’язкової роботи чи грошової виплати і не боятися можливих наслідків. Ми висловлюємо вам свою солідарність та готові надати підтримку в разі ускладнень чи тиску з боку адміністрації. Разом ми здатні припинити рабовласницькі порядки в університеті і довести, що студентство – не безмовний та покірний, а сміливий та гідний стан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *