Перемога студентського синдикату і нові проблеми

Cliz0BH0OoM
Краєвид великоснітинського навчально-дослідного господарства

Згідно повідомленням від першокурсників НУБіП, які проходять санітарну практику в с. Велика Снітинка, гуртожитку господарства вчасно дали цілодобове опалення та збільшили час подачі гарячої води. Відтепер ніхто не спить в куртках, а митись можна з 15.00 до 23.00. Для порівняння, багатьом іншим групам, що відвідували практику, опалення не давали, а гаряча вода була доступна лише кілька годин на день. В грудні минулого року не було не тільки тепла, але й холодної води та електроенергії.

За дні перебування на практиці студенти спостерігали кілька перевірок з університету – представники адміністрації дивляться за дотриманням розпорядку і питаються в студентів щодо скарг. Також гуртожитку змінили старі ліжка та матраци на нові. За словами працівників господарства, за останні сім років це перша закупівля інвентарю. Також було встановлено біотуалети, оскільки гуртожиток мав всього один справний санітарний вузол. Проте біотуалети так і не відкрили – представники адміністрації пояснювали це тим, що господарство не має спеціалізованої інфраструктури для обслуговування. Який тоді був сенс у їх терміновій закупівлі – невідомо.

Нерозв’язаною проблемою залишається їжа – студентам так і не надали триразового харчування за рахунок університету, як це мало бути згідно плану проведення практики. Студенти й досі їдять за свій кошт, при тому що асортимент продуктів у найближчій крамниці вкрай невеликий. Також неналежним є загальний стан гуртожитку – він не відповідає житлово-експлуатаційним нормам і давно потребує капітального ремонту.

dhnrjgXppIc

Нині студентів справно водять по господарству та знайомлять з основами ветеринарії, як це і має бути відповідно до нормативної бази. Нагадаємо, що студентів інших груп долучали до прибиральних і вантажних робіт після навчання або замість нього, погрожуючи в разі відмови працювати проблемами у подальшому навчанні. Віднині це питання навіть не стоїть, і ми сподіваємося, що інші групи проходитимуть свої практичні заняття в ще кращих умовах.

 

Також необхідно зазначити, що проблеми є не тільки в умовах проживання та навчання студентів. Робітники господарства мають вкрай низький рівень оплати праці, їм бракує справного і сучасного технічного оснащення.Студенти зазначають, що тварин утримують в  жахливому стані – вони хворі і за ними не доглядають. Новонароджені телята борсаються у випорожненнях, а їхнє здоров’я викликає великі сумніви. Корови хворі на мастит і ендометрит, і при цому їхнє молоко йде на продаж. Вони стоять у тісних приміщеннях, заплутуються у ланцюгах, ранять одне одного рогами та їдять неякісний корм, в якому трапляються цвяхи і голки. Не зважаючи на численні запалення і хвороби їхнє м’ясо також продають. Коні знаходяться у ще більш жалюгідному стані і теж забиваються на м’ясо.

WweoCD1Z9fE

На закиди щодо стану худоби та якості її утримання керівництво господарства відповідає коротко: доглядати тварин нерентабельно. За їх переконанням, лікування, миття й прибирання не окуповується. Господарство користується послугами одного ветеринара, який один доглядає поняд 2 000 голів худоби, при цьому виходячи на роботу лише три дні на тиждень. Порушуючи всі мислимі ветеринарні, санітарні та трудові норми, господарство виробляє суттєвий об’єм м’ясо-молочної продукції. Куди йде прибуток від торгівлі сумнівної якості молоком та м’ясом, якщо оплата праці та інвентар господарства перебувають на вкрай низькому рівні, невідомо. Але однозначно, що гроші в Снітинці адміністрація НУБіП заробляє чималі.

Отже, за сприянням освітнього синдикату АСТ і студентської профспілки “Пряма дія”, адміністрація була змушена у повній мірі виконати частину своїх обов’язків, а саме:

– надано опалення;
– збільшено час подачі гарячої води;
– підвищено комфорт спальних місць;
– встановлено біотуалети;
– прослідкувано за виконанням плану практики;
– не допущено долучення студентів до примусових нефахових робіт.

При цьому:

– не надано якісного триразового харчування за рахунок університету;
– не відкрито встановлені біотуалети;
– комфорт спальних місць підвищено не всім.

Підсумовуючи результат діяльності з приводу санітарної практики, можна сміливо констатувати перемогу студентського синдикату. Проте невиконані вимоги і нові жахаючі обставини, виявлені у господарстві, змушують продовжувати боротьбу.

Фото:

lOd3q3a53DQ
Поїлки зазвичай порожні.
opf-xwVQtzE
Вибиті очі – не рідкість у переповненому корівнику.
Sfc7u4OFOXU
Новонароджені телята можуть вийти далеко від своєї прикутої до труби матері і годинами лежати без годування, допоки їх побачать нечисленні працівники господарства.
fFIfGT2viD8
Всупереч правилам техніки безпеки коней пускають у корівник, де вони надані самим собі.
gcOIaxIvUh8
Травми у коней нікого не хвилюють.
jrVJc5x3tdE
Гній в загоні не прибирається, тож в деяких місцях його ледь не по коліно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *