Користуйтеся транспортом безкоштовно

Заяц-онлайнБагато хто з нас опинявся в ситуації, коли в переповненому міському транспорті неможливо дочекатися кондуктора, а контролери вимагають сплатити штраф за безквитковий проїзд. Чи можна уникнути сплати штрафу, навіть якщо у Вас не було закомпостованого талону? Так, можна!

Згідно абз. 2 п.6.4. Правил користування трамваєм і тролейбусом в містах України затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 329 від 09.10.2006 – http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1274-06:

“У разі  відмови  пасажира  сплатити  штраф  він   може   бути висаджений  на найближчій  зупинці,  а  у разі злісної непокори – доставлений до найближчого  органу  внутрішніх  справ  для  вжиття заходів відповідно до чинного законодавства.”

Отже, якщо Ви їхали у транспорті з незакомпостованим квитком або взагалі без нього, ви просто можете бути висадженим на наступній зупинці. Контролери полюбляють лякати пасажирів перспективою доставлення їх до відділку міліції в разі „злісної непокори”. Але в разі, якщо Ви просто покинете транспортний засіб, жодної „непокори” в цьому не буде. Також ви не мусите кудись іти з контролерами після виходу з транспорту, навіть якщо це відбулося на кінцевій зупинці. Оскільки штраф сплачується як право продовжувати безквитковий проїзд, на вулиці ви вже нічого і нікому не винні.

Ми з Вами бачимо, що послуговуючись вищенаведеною нормою можна організувати для себе цілком безкоштовний проїзд у трамваях та тролейбусах, і єдиним та незначним елементом дискомфорту буде потенційна необхідність періодично виходити на зупинках та пересідати у наступний транспортний засіб.

Принагідно також нагадаємо, що відповідно до п.4.12 згаданих Правил користування трамваєм і тролейбусом в містах України:

“4.12. Контролер зобов’язаний: мати службове  посвідчення,  нагрудний  знак  (жетон,  картку тощо)  з  особистим номером контролера,  прикріплений на лицьовому боці верхнього одягу,  квитанції  встановленого  зразка,  а  також засоби,  необхідні  для  вимірювання  ваги  та  лінійних  розмірів багажу; попередньо повідомити водія про початок проведення контролю, пред’явивши своє службове посвідчення; на першу вимогу    пасажира  пред’явити   своє   службове посвідчення, повідомити про місце роботи,    телефон та місцезнаходження підприємства; зробити відмітку  про  проведений  контроль   у   відповідній дорожній документації.”

Тож вимоги щодо пред’явлення проїздних документів з боку похмурих людей без жодних службових ознак, окрім захованого у куртку гаманця з посвіченням контролера, можно одразу ігнорувати як безпідставні. У випадку таких протиправних і насильницьких дій з боку контролерів, як утримання пасажира всередині транспорту, а також вимагання грошей, які буцімто точно у нього є, можна сміливо нагадати про кримінальну відповідальність.

Захистіть себе і оточуючих від адміністративного свавілля та користуйтеся транспортом безкоштовно у своє задоволення.

  1296145614_metro468

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *