Заява АСТ-Київ з приводу розгону Євромайдану

a13_1728Розгін правоохоронцями мирної протестної акції ми вважаємо ознакою посилення авторитарних тенденцій у правлінні В.Ф. Януковича. Ми є послідовними прихильниками свободи мирних зібрань, а дії влади є зазіханням на це невід’ємне право. Ми не закликаємо підтримувати євроасоціацію та опозиційних політиків, але гасло відставки Януковича ми вважаємо навіть занадто м’яким, з огляду на ситуацію, що склалася.

Ми не поділяємо поглядів організаторів євромайдану. Ми не вважаємо, що карлючка під папером про асоціацію реально поліпшить життя трудящих. Водночас ми давно виступаємо проти Митного союзу, в рамках якого відбувається уніфікація репресивного трудового законодавства у “найкращих” євразійських традиціях, закономірним продуктом яких був, зокрема, розстріл страйкарів у Жанаозені два роки тому.

Та проблема в тому, що за збереження нинішньої системи влади замість нього може прийти лише такий самий буржуазний автократ, у розпорядженні такого так само будуть міліція та внутрішні війська, за допомогою яких він придушуватиме акції протесту, хіба що робитиме це під гаслом “слава нації, смерть ворогам”.

Так само і в країнах ЄС влада захищає свої привілеї та доходи панівного класу за допомогою поліцейського кийка та патріотичної демагогії. Припинити цю практику методами євромайдану неможливо. Ми співчуваємо жертвам поліцейської жорстокості, але не вважаємо, що страждання людини свідчать про її правоту.

Ми сподіваємось побачити багатьох учасників євромайдану на акціях, присвячених реальним питанням: за соціальні гарантії, права та свободи людини, зокрема проти підвищення цін на громадський транспорт і комунальних тарифів, проти проекту нового Трудового кодексу, проти клерикалізму та цензури, за якісну й безкоштовну освіту та охорону здоров’я, за свободу зібрань. Ці акції не показують на сторінці Української правди, проте на реальне життя людей вони впливають більше, ніж те, що транслюється онлайн.

Представникам опозиції ми щиро бажаємо успіхів у боротьбі проти В. Ф. Януковича. А нашим товаришам та товаришкам пропонуємо згадати позитивну практику “антийолочного” протесту 2010 року.

Ні бога, ні пана, ні націй, ні кордонів!

Київська організація Автономної спілки трудящих

6 Comments on “Заява АСТ-Київ з приводу розгону Євромайдану”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *