Міністерство освіти і науки – студентам!

awu-catОкупувавши МОН, студентство тим самим демонструє свою готовність до боротьби із руїною та мороком, які панують в українській системі освіти. Саме зараз той час, коли не можна втрачати можливості продиктувати свої умови державі, змусити освіту працювати на користь тим, хто навчається. Студентам нема чого втрачати у боротьбі за покращення умов навчання та його доступності.

Нове керівництво країни хоче відмазатись від студентів косметичними змінами та обіцянками, призначивши міністром людину, яка й надалі триматиме освіту і науку у стані опіумної агонії. Наразі це Сергій Квіт, авторитарний ректор КМА, цензор і прихильник ультраправих рухів. Від колишнього міністра Дмитра Табачника він відрізняється хіба що найменуванням своїх поглядів, у той час як їхня суть однаково консервативна, антинаукова і регресивна.

Автономна Спілка Трудящих закликає студентів та студенток ні в якому разі не погоджуватись на компроміси з державою. Будь-який міністр буде антистудентським, адже немає жодних гарантій дотримання міністерством своїх забов’язань. Єдиний шлях до реальних змін – це утримання міністерства, самостійна перевірка усієї документації, а також висунення ряду принципових вимог:

  • безкоштовна освіта для всіх форм навчання і рівнів акредитації;

  • екстериторіальність ВНЗ;

  • повна прозорість фінансової та адміністративної звітності;

  • формування навчального плану згідно з постановами студентських та викладацьких рад;

  • підняття стипендій до реального прожиткового рівня незалежно від успішності в навчанні;

  • безкоштовне проживання у гуртожитку.

Немає жодних обмежень чи стримувань у формуванні таких вимог. Студенти – не чиновники, які зацікавлені в економії бюджетних коштів. Якщо держава може собі дозволити збільшувати фінансування силових структур, значить можна змусити її звернути увагу на освіту і науку.

Будьте реалістами – вимагайте неможливого!

Усе, усім, тут і зараз!

Дорогу студентським синдикатам!

Із солідарним привітом, АСТ-Київ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *