У Верховній Раді знову пропонують забрати в трудящих Першотравень

putin rabotat

Раніше ми писали, що нардеп з „Батьківщини” Юрій Вознюк пропонує „раціоналізувати” робочий час українських трудящих і, зокрема, забрати з переліку святкових днів 1 та 2 травня.

Тепер за справу скасування першотравневих вихідних взявся одіозний позафракційний народний депутат Віктор Балога, колишній міністр надзвичайних ситуацій України та колишній Голова Секретаріату Президента Віктора Ющенка.


30.04.2014 у переддень Першотравня він зареєстрував у Верховній Раді Проект Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо виключення з переліку святкових днів 1 і 2 травня – Дня міжнародної солідарності трудящих) № 4777-1. В пояснювальній записці Балога зазначає:

Разом з тим, обов’язком держави є запровадження адекватної та оптимальної системи державних свят, що покликана зменшити вплив на суспільство історичної спадщини радянської доби,  сприяти суспільному порозумінню та консолідації.

В пам’яті українців від радянських часів міцно укорінені  стереотипи по відношенню до певних свят, які не мають відношення до національної історії та традиції. Такими днями є визначені як святковими – 1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих. Станом на сьогодні можна стверджувати, що  населення України широко його не відзначає, а тому він може бути виключений з переліку святкових днів, які є вихідними. За звичаєм багатьох країн, такий день може відзначатись, але не повинен мати статусу державного свята.

Щодо прогнозу наслідків прийняття законопроекту зазначається:

Створення нового комплексу державних свят буде сприяти подальшому подоланню комуністичних ідеологем і відновленню історичної пам’яті і, певним чином, сприятиме залученню України до евроінтеграційних процесів.

Крім того, прийняття законопроекту дозволить унормувати державні свята та сприятиме консолідації суспільства, його самоідентифікації та продемонструє цінності, які є пріоритетними для держави.

Така обізнаність законодавця з історією та мова про 1 травня як „історичну спадщину радянської доби” викликає посмішку. Очевидно, пан Балога не чув про чиказьких анархістів, боротьбу за 8-годинний робочий день та взагалі не розуміє звідки пішла традиція святкування Дня міжнародної солідарності трудящих 1 травня.

Самим законопроектом пропонується:

І. Внести до Кодексу законів про працю України (Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р., додаток до № 50, ст.375; 1981 р., № 32, ст.513; 1991 р., № 23, ст.267, № 30, ст.382; Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 33, ст.477, 1996 р., № 30, ст.143, 2000 р., № 8, ст.53, 2003 р., № 25, ст.181) такі зміни:

1) у частині першій статті 73 слова «1 і 2 травня – Дня міжнародної солідарності трудящих» – виключити.

Віктор Балога своїм законопроектом вкотре продемонстрував, що буржуазні політики в Україні, до якої б фракції вони не належали, або були б позафракційними, одностайні в прагненні якнайбільш урізати права трудящих.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *