Депутат з «Батьківщини» пропонує зменшити кількість вихідних для українських трудящих

vyh-224.04.2014 народний депутат від «Батьківщини» Юрій Вознюк зареєстрував у Верховній Раді Проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо раціонального використання робочого часу –http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=50783

Метою даного законопроекту, як свідчить його назва є „раціональне використання робочого часу”, а простіше кажучи – скасування вихідних для трудящих.

Депутат Вознюк у пояснювальній записці зазначає:

На сьогодні існує нормативно закріплена можливість перенесення вихідних днів на наступний після святкового або неробочого, якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним (ст. 73 КЗпП України).

Застосування правила перенесення святкового або неробочого дня, який збігається з вихідним днем, не сприяє раціональному використанню робочого часу.

Так, вихідні дні – це дні щотижневого відпочинку. У випадку припадання на вихідний день святкового чи неробочого дня, працівник не позбавлений можливості відпочити, оскільки імовірне відзначення будь-якого свята також є одним із видів відпочинку.

В будь-якому випадку, чи то у вихідний, чи то у святковий та неробочий день працівник самостійно планує свій час відпочинку та вирішує, якими справами буде займатися.

Відтак, спеціальне перенесення вихідного дня – дня відпочинку у тому випадку, коли на нього припадає святковий або не робочий день, є недоцільним, призводить до втрати робочого часу, що є не раціональним.

Не сприяє раціональному використанню робочого часу й святкування 1 та 2 травня – Дня міжнародної солідарності трудящих.

Отже, нардеп з „Батьківщини” пропонує виключити з Кодексу законів про працю України можливість перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого, якщо святковий день припадає на вихідний. Таким чином у населення банально крадуть певну кількість вихідних, та ще й з цинічним формулюванням про те, що працівник і так „не позбавлений можливості відпочити”.

Окремо пропонується виключити з переліку святкових днів День міжнародної солідарності трудящих 1 та 2 травня.

 

Втім, богобоязкий депутат все ж бажає зробити виняток з запропонованого, вказуючи далі в пояснювальній записці:

вказане правило пропонується не застосовувати щодо святкування Великодня, встановивши 2 неробочі дні – неділю та понеділок

Сам текст законопроекту виглядає наступним чином:

1. Внести до Кодексу законів про працю України (ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375) такі зміни:

частину третю статті 67 виключити, окрім святкування Пасхи (Великодня);

у частині першій статті 73:

слова «1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих» – виключити;

слова «один день (неділя) – Пасха (Великдень)» замінити словами «два дні (неділя та понеділок) – Пасха (Великдень)»;

Принагідно варто також нагадати, що нардепи з „Батьківщини”, коли вони були в опозиції до Партії Регіонів пропонували скоротити робочий тиждень до 38 годин, а АСТ звертала увагу на те, що нова влада має негайно виконати свої обіцянки та прийняти даний законопроект –http://avtonomia.net/2014/03/07/vlada-maye-negajno-vikonati-vlasne-rishennya-pro-skorochennya-robochogo-tizhnya/

Черговою законодавчою ініціативою, спрямованою проти прав та інтересів найманих працівників нова влада продовжує традицію наступу на права трудящих. В питанні звуження існуючого обсягу соціальних прав „Батьківщина” в її прагненнях мало чим відрізняється від „Партії Регіонів”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *