Пам’ятка з техніки безпеки для активіста та активістки

vrag

Напади на активістів після закінчення акцій протесту, на жаль, завжди були для нас буденним явищем. Ця стаття написана для тих, хто готовий діяти, приймаючи та усвідомлюючи ризики. Якщо робити все правильно, то імовірні загрози можна звести до мінімуму. Ми не хочемо залякувати вас, ніби після кожної акції на вас нападатимуть і всяке таке, бо параноя — не менший ворог активіста, ніж самовпевненість. Проте озброєний — означає підготовлений. У наш час зброя — це знання та інформація.

Отже декілька правил, написаних на основі нашого власного досвіду. Більшість із них присвячено безпеці, та деякі настільки вдало описують рекомендовану поведінку на акції, що ми їх вирішили також включити.

До акції
Приходьте на акцію разом зі своїми друзями! Так і веселіше, і ефективніше та й безпечніше. Дуже важливий момент: не спізнюйтеся. Особливо, якщо збір призначено в одному місці, а акція проводиться в іншому. Перед самою акцією розбивайтесь на афініті-групи — тобто, на гуртки по 4-6 душ, де всі знайомі одне з одним та здатні взаємно контролювати безпеку. Усередині цих груп розбийтеся на пари і не втрачайте свого партнера/партнерку (так, майже як у дитячому садку). Подібний розподіл і взаємний контроль збільшують шанси кожної людини не бути затоптаною або заарештованою, навіть за достатньо складних обставин. Знову-таки, всередині групи проговорюйте тактику: коли бігти, коли стояти в зчепленні. Знайдіть людей яким ви довіряєте — бо від них можуть залежати ваше здоров’я і свобода.

На нашу думку, дуже хорошим засобом безпеки стане взята із собою на акцію хустка, чи якась інша річ котра може захистити ваше обличчя від фото- та відеозйомки. Це, звісно, не є обов’язковою вимогою, та все одно — краще заздалегіть подумайте над тим, аби принести із собою бандану чи ще щось подібне, щоб потім не шукати її у інших з учасників акції. При цьому обличчя слід ховати у випадку, якщо біля вас почалася сутичка — або якщо зростає ймовірність вчинення вами дій, які потім може бути інтерпретовано як протизаконні. Якщо біля вас усе спокійно, такої необхідності немає. Зверніть увагу також, що «сувора» та «мужня» балаклава — не завжди найкращий вибір. Навпаки, використовуйте щось таке, що у випадку затримання зможете без проблем представити як предмет власного гардеробу. Доречними є, наприклад, сонцезахисні окуляри та головний убір. Також гарним (і кумедним) засобом є карнавальна чи дитяча маска, якої можна швидко позбутися. У західних країнах (де маскування майже скрізь заборонене), активісти, навіть дуже мілітантні, часто використовують карнавальні маски чи навіть клоунський грим.

Якщо ви дуже хочете виглядати як «чорний блок», беріть із собою однотипний одяг темних кольорів, бажано без написів (або навпаки, щось яскраве та відволікаюче), та швидко переодягайтеся безпосередньо перед акцією, як уже прийшли на місце. Та пам’ятайте, що «чорний блок», у першу чергу — не модний одяг, а анонімність та безпека. Ні в якому разі не надягайте, збираючись на акцію, субкультурний та легко впізнаваний одяг, який може дозволити опонентам ідентифікувати вас ще по дорозі.

Носіть з собою посвічення особи — та бажано, щоб по ньому неможливо було встановити місце роботи або навчання. Та не слід демонструвати паспорт на першу вимогу — міліціонер може вирвати його у вас із рук, створивши вам проблеми у майбутньому. Дехто, як варіант, носить з собою нотаріально завірену копію чи якийсь інший подібний папірець. Найкраще, звісно, мати із собою просвідчення про участь в якому-небудь садово-городньому товаристві, клубі парашутистів чи організації захисту прав тварин.

І найголовніше: не беріть із собою на мирну акцію заборонені речі — нелегальну зброю, наркотики тощо. Їх наявністю ви підставите і себе, і всіх інших учасників заходу.

Пам’ятайте телефон друга-юриста. Група безпеки перед акцією також повинна розповсюджувати телефон контактера — людини, яка сидить удома із купленою виключно на цю акцією сім-картою. У випадку непередбачених обставин, дзвоніть за цим номером — і контактер уже, за потреби, зв’яжеться зі швидкою, адвокатами чи правозахисниками. Не покладайтеся на пам’ять чи на ваш мобільний телефон (який ви можете втратити), напишіть потрібні телефони на руці. До речі, не забудьте вилогуватись із соцмереж та видалити усі паролі на смартфоні.

Потурбуйтеся, щоб ваше взуття було максимально зручним і дозволяло, за потреби, бігти. Кільця, сережки та біжутерію краще залишити удома. Ключі, по можливості, також не варто брати з собою.

На акції
Йдучи у поході або марші, намагайтеся триматись на певній відстані від тих, хто попереду — аби, у випадку чого, мати можливіть зупинитися. Вирівнюйте ряди колони із сусідами праворуч та ліворуч. Запам’ятайте: від того як наша колона виглядає збоку, залежить її сприйняття людьми, котрі не беруть участь в акції, зокрема і ЗМІ (хоча, звісно, у випадку безпосередньої загрози краще іти щільніше). У випадку зовнішньої загрози, беріть одне одного під руки — таким чином, щоб можна було потім зчепити на грудях свої долоні. Але не переплітайте пальці, бо можете їх поламати, якщо ваша лава завалиться. Найкращий варіант — звівши докупи пальці та зігнувши їх, зробити два таких «гачки», які, власне, і з’єднати.

Якщо ви активіст, то, напевно, на акціях ви зустрінете багато друзів та знайомих. Зрозуміло, що вам захочеться довідатися, як вони поживають, що поробляють тощо. Та звертаємо вашу увагу, що акція — це не місце «потусуватися», бо перед кожною акцією стоїть певне завдання, і саме від нашої активної участі залежить його виконання. Тому радимо займатися не теревенями, а вигукуванням гасел, уважним вислуховуванням промов та закликів та іншим формам участі.
Не входьте надто в раж — спостерігайте за тим, що відбувається довкола, не відставайте від друзів чи групи людей, з якими ви берете участь у заході. Пам’ятайте, що від вас також залежить, аби у випадку спроб затримати/висмикнути/побити когось з ваших друзів чи сусідів хтось був поряд і допоміг їх захистити.

Якщо на вашому шляху опиняться люди котрі ведуть себе неадекватно (провокатори або просто нерозумні люди, заклики яких немають ніякого стосунку до акції, а дії несуть в собі загрозу), негайно дайте їм знати про те, що їх поведінка вас не влаштовує — вимагайте від них припинити або залишити місце проведення заходу. Також негайно проінформуйте про них групу безпеки (про її розпізнавальні знаки вас мають повідомити перед початком акції). Та не застосовуйте силу самостійно, не нападайте першими. Якщо ви відчуваєте в собі сили та бажання взяти участь у групі безпеки, зв’яжіться із організаторами акції заздалегідь.

Якщо у вас із собою плакат, прапор, транспарант чи ще якісь агітаційні засоби — не несіть їх з приреченим лицем, немовби вас насильно сюди пригнали. Якщо ви втомилися нести, краще передайте цю річ сусідові.

Не слід вживати до чи під час акції алкоголь чи наркотики. Якщо для вас важливіше попити пива — краще сходіть попийте пива. У рамках можливого контролюйте себе і утримуйтеся від лайливих слів.

Після акції
Розходитися необхідно одразу ж після того, як оголошено про закінчення акції — не затримуйтесь на тому ж місці. Якщо ви прийшли самі, а не з друзями, то заздалегіть подумайте, з ким будете повертатися — наприклад, поцікавтеся у своїх сусідів. Міліція та спецслужби люблять затримувати людей після акції, а бандити та нацисти зазвичай нападають коли усі розходяться. Це найбільш критична точка усього дня, тому ніколи не слід самому чи з невеличкою групкою залишати місце проведення проведення акції, чи, тим більше, відлучатися під час її проведення. Краще разом з іншими ідіть за заздалегідь спланованим маршрутом — наприклад, до метро. Повторюємо — важливо оразу ж після закінчення акції залишити квартал, в якому вона проходила — не йдіть на найближчу зупинку тролейбуса чи у гості до друга, що живе неподалік.

Не допускайте ніяких заминок в безпосередній близькості від місця проведення акції — попити пива/поговорити з друзями встигнете потім, коли будете у безпеці.

Якщо ви подумали про це заздалегідь, поміняйте одяг — особливо після того, як ви взяли участь у прямій дії. Навіть один елемент одягу, вдягнений поверх попереднього, ускладнить вашу ідентифікацію.

Якщо ви потрапили в оточення міліції і бачите, що вона збирається затримувати людей, беріться за руки та відходьте організованою колоною. Постійно повторюйте, що у вас мирна акція. У випадку небезпеки, до метро йдіть колоною, і після посадки проїдьте декілька зупинок разом, перш ніж роз’їжджатися за своїми напрямками. Непоганим засобом втечі є маршрутки, особливо якщо вони проїжджають поряд і ви одразу ж можете їх зловити, не чекаючи на зупинці — та майте на увазі, що значна кількість людей не поміститься у автобус. Якщо раптом ви опинилися на самоті із безпосередньою небезпекою, зловіть машину. З цією метою непогано взяти із собою мати певну суму, та все одно ловіть, навіть якщо грошей немає: по-перше, ви можете в дорозі пояснити водієві, що за вас заплатять друзі чи родичі, а, по-друге, найголовніше для вас зараз — залишити небезпечну ділянку.

Якщо вас переслідують і ви не знаєте куди подітись, оберіть максимально публічний заклад і заходьте туди. Звідти ви можете позвонити своїм друзям і пояснити ситуацію. Також спробуйте поговорити із працівниками закладу.

Якщо вас заарештували, не кажіть нічого. Узагалі нічого — окрім імені, віку та згадки про статтю 63 Конституції. Дзвоніть за номером, який надала група безпеки, та чекайте на адвоката.

Інформаційна безпека
Не обговорюйте пряму дію, та не хваліться нею в інтернеті, тим більше в соціальних мережах. Якщо у майбутньому відбудеться закручування гайок та підуть арешти лібертарних активістів, кожне ваше слово може бути використане не тільки проти вас, а й проти ваших товаришів. Чим більше ви пишете про насильство у віртуальному просторі, тим більше шанс, що вам це насильство припишуть, навіть якщо ви його не скоювали. Взагалі, у будь-якій ситуації краще говорити менше.

Завжди пам’ятайте про інформаційну безпеку. Для серйозних тем використовуйте зашифровані засоби зв’язку, шифруйте важливе листування через PGP, використовуйте шифрований джаббер або засоби на зразок cryptocat. Активісти підготували спеціальну брошуру, яка детально розкриває питання інформаційної безпеки — ознайомитись ви можете за адресою: http://avtonomia.net/security/

Це, звичайно ж, не виключний перелік. Лише практика є мірилом правильності. Ці правила, разом із досвідом активістів, невпинно доповнюються та розвиватися — діліться своїм досвідом та ідеями, і це стане нам усім у нагоді. Удачі!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *