Трудовий кодекс будуть обирати між поганим і ще гіршим

Трудовий кодекс, спрямований проти профспілок і найманих працівників, збираються якнайшвидше проштовхнути в ВР. Але, як з”ясували активісти АСТ, роботодавці все одно незадоволені: перед прийняттям ТК вони прагнуть внести в нього ще близько 200 власних поправок. Уряд зайняв їх сторону.

Про це йшлося на слуханнях Комітету ВР з питань соціальної політики та праці 12 жовтня цього року. Їх результатом стало голосування за необхідність винесення ТК на голосування в Верховну Раду та, як не дивно, набагато важливіше для декого в Комітеті засудження поведінки Генпрокуратури відносно майна ФПУ.

Такому дивному закінченню розгляду важливого питання передувала не менш дивна процедура обговорення. Більша частина дискусії взагалі не стосувалася законопроекту. Комітет та запрошені особи витрачали свій час на вислуховування звинувачень ГПУ в “рейдерстві”: держава вирішила відібрати в керівництва ФПУ санаторно-курортну інфраструктуру. За словами представників ГПУ, профспілкове майно з підозрілою швидкістю зникає в невідомому напрямі, а потім виринає уже належачи окремим приватним особам . Щоправда, годі сподіватися, що в руках Фонду держмайна санаторії та пансіонати слугуватимуть трудящим.

Голова Комітету і головний автор проекту ТК Василь Хара, який очолює ФПУ, захищав себе і свою доньку, на яку заведено кримінальну справу, а до обговорення Кодексу перейшов уже майже вичерпавши регламент. Він, як і раніше, наполягає на тому, що остання редакція його дітища від листопада 2009 р. є ідеальною, і саме в такому вигляді слід якнайшвидше приймати закон. Інакше, мовляв, буде порушено крихкий компроміс між роботодавцями та профспілками, і за наслідки він не відповідає. “Якщо на цей раз Трудовий кодекс у Верховній Раді завалять – то лише з вини Міністерства соціальної політики та роботодавців. У такому разі ніщо нас не захистить від розгортання подій за єгипетським сценарієм”, – попередив Хара.

За словами представників ФПУ, Мінсоцполітики вже кілька місяців веде “сепаратні переговори” з організаціями роботодавців, які наполягають на врахуванні своїх поправок. Їм недостатньо спрощення процедури звільнення робітника, значного обмеження повноважень профспілок, дозволу вести відеоспостереження за працівниками та вводити “феодальні” нормативні акти роботодавця (все це та багато іншого є в останній редакції ТК). Вони хочуть, щоб їм також дозволили платити молоді зарплатню в розмірі 75% від встановленого законом мінімуму (який, в свою чергу, становить лише 75% від прожиткового мінімуму, на який все одно неможливо прожити); змінити саме визначення мінімальної зарплатні (що призведе до суттєвого зниження доходів найманих працівників не тільки на “мінімалці”); не сплачувати компенсацію за затримку зарплатні; користуватись іншими системами оплати праці замість тарифної; не виконувати “незручні” норми колективних угод і колективних договорів; та багато іншого.

Представники роботодавців, що були присутні на слуханнях, підтвердили, що вони просять “не поспішати” з прийняттям ТК, доки в нього не буде внесено всі їхні забаганки. Таким чином, трудящим України пропонують обирати між поганим варіантом ТК від профбосів ФПУ і ще гіршим від роботодавців.

АСТ закликає ігнорувати намагання можновладців розігрувати “поганого і хорошого поліцейського”. Обидві редакції ТК є цілковито неприйнятні для найманих працівників. Ми будемо виступати категорично проти прийняття Трудового кодексу як у версії Хари, так і з “доповненнями” від міністерства і роботодавців. Василь Хара поскаржився на лівих активістів, які до сих пір заважали прийняттю “хорошого” ТК, створюючи йому “поганий імідж”. А його заступник закликав роботодавців не допустити “арабської весни” в Україні. Ми сподіваємося, що трудящі зможуть відстояти свої права, остаточно “завалити” репресивний Трудовий кодекс і реалізувати страшний сон профспілкових босів: взяти заводи і фабрики в свої руки та скинути правоконсервативний режим, як це зробили їхні товариші в країнах Північної Африки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *